Lasagne Bolognese w domowej wersji. Smakowicie jak u włoskiej rodziny
Lasagne, czyli duże płaty makaronu, to jeden z ulubionych produktów Włochów. W towarzystwie aromatycznego sosu bolognese i beszamelu oraz dużej ilości sera będzie pyszną propozycją na obiad lub kolację. Przepis poleca "Justmydelicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Sos boloński:
- 30 g selera
- 30 g pietruszki
- 1 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 750 g mięsa mielonego z indyka
- 100 ml czerwonego wina
- 1 łyżka ketchupu
- 1 puszka pomidorów
- 200 g passaty pomidorowej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- sól do smaku
- 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Domowy makaron do lasagne:
- 300 g mąki pszennej typ 405
- 3 jajka
- łyżka oliwy
Dodatkowo:
- 250 g sera żółtego
- olej
Obranego selera i pietruszkę zblenduj na drobne cząstki lub zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do zblendowanych warzyw dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż całość na oliwie przez kilka minut do czasu, aż całość będzie bardzo aromatyczna. Dodaj mięso mielone i podsmażaj całość jeszcze kilka kolejnych minut do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasny. Teraz wlej wino, ketchup, pomidory z puszki, passatę, sól, pieprz, zioła oraz gałkę. Podgrzewaj wszystko do czasu, aż nadmiar ewentualnego sosu wyparuje, mięso będzie usmażone, a cały sos gęsty i aromatyczny.
Wszystkie składniki na sos beszamelowy umieść w garnku i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a jego konsystencja będzie przypominać budyń.
Czas na makaron. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Płaty przygotuj przy pomocy specjalnej maszynki do makaronu lub rozwałkuj cieniutko partie ciasta na oprószonym mąką blacie, pokrój na odpowiednie kształty i już.
Formę do zapiekania posmaruj odrobiną oleju. Na dnie formy rozprowadź cienką warstwę beszamelu. Na niej ułóż podgotowane przez ok. 2 minuty płaty makaronu. Na nich rozłóż warstwę sosu bolońskiego, na nim warstwa beszamelu oraz trochę startego sera. Przekryj kolejną warstwą podgotowanych płatów makaronu i dalej powtarzaj te same czynności, aż do wykończenia składników.
Zobacz także: Makaron Spaghetti z Klopsikami w Sosie Pomidorowym
src="https://d.wpimg.pl/233150326-1886156382/pulp.jpg"/>
Polecamy wideo: makaron carbonara
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze