Trwa ładowanie...
d2n8fk4
02-09-2017 20:51

Lasagne Bolognese w domowej wersji. Smakowicie jak u włoskiej rodziny

Przepis

Lasagne, czyli duże płaty makaronu, to jeden z ulubionych produktów Włochów. W towarzystwie aromatycznego sosu bolognese i beszamelu oraz dużej ilości sera będzie pyszną propozycją na obiad lub kolację. Przepis poleca "Justmydelicious".

d2n8fk4
3.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.justmydelicious.pl
Źródło: www.justmydelicious.pl
Składniki

Sos boloński:

  • 30 g selera
  • 30 g pietruszki
  • 1 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 750 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 g passaty pomidorowej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • sól do smaku
  • 1/2-1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Domowy makaron do lasagne:

  • 300 g mąki pszennej typ 405
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy

Dodatkowo:

  • 250 g sera żółtego
  • olej
Przepis

Obranego selera i pietruszkę zblenduj na drobne cząstki lub zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do zblendowanych warzyw dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż całość na oliwie przez kilka minut do czasu, aż całość będzie bardzo aromatyczna. Dodaj mięso mielone i podsmażaj całość jeszcze kilka kolejnych minut do czasu, aż mięso zmieni kolor na jasny. Teraz wlej wino, ketchup, pomidory z puszki, passatę, sól, pieprz, zioła oraz gałkę. Podgrzewaj wszystko do czasu, aż nadmiar ewentualnego sosu wyparuje, mięso będzie usmażone, a cały sos gęsty i aromatyczny.

Wszystkie składniki na sos beszamelowy umieść w garnku i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając do czasu, aż sos wyraźnie zgęstnieje, a jego konsystencja będzie przypominać budyń.

Czas na makaron. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Płaty przygotuj przy pomocy specjalnej maszynki do makaronu lub rozwałkuj cieniutko partie ciasta na oprószonym mąką blacie, pokrój na odpowiednie kształty i już.

Formę do zapiekania posmaruj odrobiną oleju. Na dnie formy rozprowadź cienką warstwę beszamelu. Na niej ułóż podgotowane przez ok. 2 minuty płaty makaronu. Na nich rozłóż warstwę sosu bolońskiego, na nim warstwa beszamelu oraz trochę startego sera. Przekryj kolejną warstwą podgotowanych płatów makaronu i dalej powtarzaj te same czynności, aż do wykończenia składników.
Zobacz także: Makaron Spaghetti z Klopsikami w Sosie Pomidorowym

Polecamy wideo: makaron carbonara

Lasagne Bolognese w domowej wersji. Smakowicie jak u włoskiej rodziny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n8fk4
d2n8fk4
d2n8fk4
d2n8fk4
Więcej tematów
d2n8fk4