Trwa ładowanie...
d35j11u
01-04-2019 11:24

Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny

Przepis

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najczęściej podajemy je w majonezie. Warto jednak przełamać kulinarną rutynę i wypróbować inny przepis. Monika proponuje jajka faszerowane na zimno z dodatkiem sardeli, kaparów i kwaśnej śmietany. "Tak podane jajka są bardzo wyraziste, konkretne w smaku a jednocześnie lżejsze od tych w wersji z majonezem. Z całą pewnością znajdą na świątecznym stole wielu amatorów" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

d35j11u
2.8
(21 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 10 jaj
  • 5 sardeli lub kilka filetów śledziowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • trochę kaparów
  • pieprz
  • opcjonalnie: kawałek gotowanej ryby
  • domowa galareta
Przepis

Jaja ugotować na twardo. Sardele namoczyć w wodzie i oczyścić z ości. Przygotować galaretę do zalania jaj samodzielnie lub używając żelatyny.

Wystudzone jaja obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż. Z połówek jaj ostrożnie wyjąć żółtka i przygotować farsz z drobno usiekanych żółtek, śmietany, musztardy, kaparów i sardeli/śledzi. Opcjonalnie dodać kawałek gotowanej ryby. Całość doprawić pieprzem (nie trzeba solić) i formując w kształt żółtek układać w połówkach jaj na półmisku. Zalać tężejącą galaretą i udekorować według uznania. Podawać samodzielnie lub z sosem tatarskim, musztardowym lub Remoulade.

Sos tatarski: ubić zwyczajny sos majonezowy (przepis na blogu) z 6-8 jaj, dodać kilka drobno posiekanych korniszonów, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody i w razie potrzeby - niewielką ilość soku z cytryny.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
60

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35j11u
d35j11u
d35j11u
d35j11u
Więcej tematów
d35j11u