Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najczęściej podajemy je w majonezie. Warto jednak przełamać kulinarną rutynę i wypróbować inny przepis. Monika proponuje jajka faszerowane na zimno z dodatkiem sardeli, kaparów i kwaśnej śmietany. "Tak podane jajka są bardzo wyraziste, konkretne w smaku a jednocześnie lżejsze od tych w wersji z majonezem. Z całą pewnością znajdą na świątecznym stole wielu amatorów" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Jaja faszerowane na zimno na sposób przedwojennyJaja faszerowane na zimno na sposób przedwojenny
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 jaj
  • 5 sardeli lub kilka filetów śledziowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • trochę kaparów
  • pieprz
  • opcjonalnie: kawałek gotowanej ryby
  • domowa galareta

Przepis

Jaja ugotować na twardo. Sardele namoczyć w wodzie i oczyścić z ości. Przygotować galaretę do zalania jaj samodzielnie lub używając żelatyny.

Przepis

Wystudzone jaja obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż. Z połówek jaj ostrożnie wyjąć żółtka i przygotować farsz z drobno usiekanych żółtek, śmietany, musztardy, kaparów i sardeli/śledzi. Opcjonalnie dodać kawałek gotowanej ryby. Całość doprawić pieprzem (nie trzeba solić) i formując w kształt żółtek układać w połówkach jaj na półmisku. Zalać tężejącą galaretą i udekorować według uznania. Podawać samodzielnie lub z sosem tatarskim, musztardowym lub Remoulade.

Przepis

Sos tatarski: ubić zwyczajny sos majonezowy (przepis na blogu) z 6-8 jaj, dodać kilka drobno posiekanych korniszonów, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody i w razie potrzeby - niewielką ilość soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥