Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najczęściej podajemy je w majonezie. Warto jednak przełamać kulinarną rutynę i wypróbować inny przepis. Monika proponuje jajka faszerowane na zimno z dodatkiem sardeli, kaparów i kwaśnej śmietany. "Tak podane jajka są bardzo wyraziste, konkretne w smaku a jednocześnie lżejsze od tych w wersji z majonezem. Z całą pewnością znajdą na świątecznym stole wielu amatorów" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Jaja faszerowane na zimno na sposób przedwojennyJaja faszerowane na zimno na sposób przedwojenny
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 jaj
  • 5 sardeli lub kilka filetów śledziowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • trochę kaparów
  • pieprz
  • opcjonalnie: kawałek gotowanej ryby
  • domowa galareta

Przepis

Jaja ugotować na twardo. Sardele namoczyć w wodzie i oczyścić z ości. Przygotować galaretę do zalania jaj samodzielnie lub używając żelatyny.

Przepis

Wystudzone jaja obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż. Z połówek jaj ostrożnie wyjąć żółtka i przygotować farsz z drobno usiekanych żółtek, śmietany, musztardy, kaparów i sardeli/śledzi. Opcjonalnie dodać kawałek gotowanej ryby. Całość doprawić pieprzem (nie trzeba solić) i formując w kształt żółtek układać w połówkach jaj na półmisku. Zalać tężejącą galaretą i udekorować według uznania. Podawać samodzielnie lub z sosem tatarskim, musztardowym lub Remoulade.

Przepis

Sos tatarski: ubić zwyczajny sos majonezowy (przepis na blogu) z 6-8 jaj, dodać kilka drobno posiekanych korniszonów, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody i w razie potrzeby - niewielką ilość soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary