Jaja faszerowane na zimno z sosem tatarskim na sposób przedwojenny

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Najczęściej podajemy je w majonezie. Warto jednak przełamać kulinarną rutynę i wypróbować inny przepis. Monika proponuje jajka faszerowane na zimno z dodatkiem sardeli, kaparów i kwaśnej śmietany. "Tak podane jajka są bardzo wyraziste, konkretne w smaku a jednocześnie lżejsze od tych w wersji z majonezem. Z całą pewnością znajdą na świątecznym stole wielu amatorów" - pisze autorka bloga "Kuchenny kredens".

Jaja faszerowane na zimno na sposób przedwojennyJaja faszerowane na zimno na sposób przedwojenny
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 10 jaj
  • 5 sardeli lub kilka filetów śledziowych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • trochę kaparów
  • pieprz
  • opcjonalnie: kawałek gotowanej ryby
  • domowa galareta

Przepis

Jaja ugotować na twardo. Sardele namoczyć w wodzie i oczyścić z ości. Przygotować galaretę do zalania jaj samodzielnie lub używając żelatyny.

Przepis

Wystudzone jaja obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż. Z połówek jaj ostrożnie wyjąć żółtka i przygotować farsz z drobno usiekanych żółtek, śmietany, musztardy, kaparów i sardeli/śledzi. Opcjonalnie dodać kawałek gotowanej ryby. Całość doprawić pieprzem (nie trzeba solić) i formując w kształt żółtek układać w połówkach jaj na półmisku. Zalać tężejącą galaretą i udekorować według uznania. Podawać samodzielnie lub z sosem tatarskim, musztardowym lub Remoulade.

Przepis

Sos tatarski: ubić zwyczajny sos majonezowy (przepis na blogu) z 6-8 jaj, dodać kilka drobno posiekanych korniszonów, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Rozrobić kilkoma łyżkami zimnej wody i w razie potrzeby - niewielką ilość soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca