Proste szaszłyki z grilla. Kolorowe i pyszne

Grillowane szaszłyki są proste i szybkie do zrobienia. Można je przygotować zarówno na klasycznym grillu jak w elektrycznym opiekaczu. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Proste szaszłyki z grillaProste szaszłyki z grilla
Paulina Kryjom

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • czerwona papryka
  • cebula biała i czerwona
  • cukinia
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka

Przepis

Filet z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w ulubionych przyprawach (u mnie sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka). Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 30 min. Na patyczki nabijać kolejno paprykę, cebulę białą i czerwoną, cukinię wcześniej oprószoną solą i ziołami prowansalskimi.

Przepis

Piec w piekarniku 30-40 min w 180 stopniach. Polecam położyć wykałaczki na blaszkę tak, aby mięso i dodatki wisiały w powietrzu. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami - obsypane solą i przyprawa do ziemniaków i pieczone w opiekaczu beztłuszczowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja