Śledź pod pierzynką
Śledź po pierzynką świetnie prezentuje się na talerzu i doskonale smakuje. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół lub rodzinne uroczystości takie jak imieniny czy sylwester.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Śledzie kroimy w niewielkie dzwoneczki, mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka i skrapiamy olejem (jak ktoś lubi, to może wymieszać z większą ilością oleju).
- Jaja gotujemy na twardo i siekamy jak najdrobniej, następnie ułożone na niezbyt głębokim półmisku śledzie z cebulką posypujemy siekanymi jajami, tak żeby były całe przykryte.
- Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i oprószamy lekko warstwę jaj. Następnie uklepujemy lekko warstwę jaj i smarujemy całość majonezem (ile kto lubi).
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i oprószamy wcześniejsze warstwy.
- Całość można lekko uklepać i udekorować siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i czymś czerwonym (papryka, pomidor).
Przepis dodał użytkownik mistrz_gotowania
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze