Śledź pod pierzynką
Śledź po pierzynką świetnie prezentuje się na talerzu i doskonale smakuje. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół lub rodzinne uroczystości takie jak imieniny czy sylwester.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śledzie kroimy w niewielkie dzwoneczki, mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka i skrapiamy olejem (jak ktoś lubi, to może wymieszać z większą ilością oleju).
- Jaja gotujemy na twardo i siekamy jak najdrobniej, następnie ułożone na niezbyt głębokim półmisku śledzie z cebulką posypujemy siekanymi jajami, tak żeby były całe przykryte.
- Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i oprószamy lekko warstwę jaj. Następnie uklepujemy lekko warstwę jaj i smarujemy całość majonezem (ile kto lubi).
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i oprószamy wcześniejsze warstwy.
- Całość można lekko uklepać i udekorować siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i czymś czerwonym (papryka, pomidor).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl