Śledź pod pierzynką

Śledź po pierzynką świetnie prezentuje się na talerzu i doskonale smakuje. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół lub rodzinne uroczystości takie jak imieniny czy sylwester.

Śledź pod pierzynkąŚledź pod pierzynką
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 gram śledzi w oleju (matiasów)
  • 7 jajek
  • 4 średnie cebule(albo więcej, jak ktoś lubi)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • słoik majonezu
  • szczypiorek
  • 7-8 łyżek oleju
  • 250 gram sera żółtego(polecam goudę)

Przepis

  • Śledzie kroimy w niewielkie dzwoneczki, mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka i skrapiamy olejem (jak ktoś lubi, to może wymieszać z większą ilością oleju).
  • Jaja gotujemy na twardo i siekamy jak najdrobniej, następnie ułożone na niezbyt głębokim półmisku śledzie z cebulką posypujemy siekanymi jajami, tak żeby były całe przykryte.
  • Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i oprószamy lekko warstwę jaj. Następnie uklepujemy lekko warstwę jaj i smarujemy całość majonezem (ile kto lubi).
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i oprószamy wcześniejsze warstwy.
  • Całość można lekko uklepać i udekorować siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i czymś czerwonym (papryka, pomidor).
Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź