Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Śledź pod pierzynką

Przepis

Śledź po pierzynką świetnie prezentuje się na talerzu i doskonale smakuje. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół lub rodzinne uroczystości takie jak imieniny czy sylwester.

dpted1z
3.9
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 gram śledzi w oleju (matiasów)
  • 7 jajek
  • 4 średnie cebule(albo więcej, jak ktoś lubi)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • słoik majonezu
  • szczypiorek
  • 7-8 łyżek oleju
  • 250 gram sera żółtego(polecam goudę)
Przepis
  • Śledzie kroimy w niewielkie dzwoneczki, mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka i skrapiamy olejem (jak ktoś lubi, to może wymieszać z większą ilością oleju).
  • Jaja gotujemy na twardo i siekamy jak najdrobniej, następnie ułożone na niezbyt głębokim półmisku śledzie z cebulką posypujemy siekanymi jajami, tak żeby były całe przykryte.
  • Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i oprószamy lekko warstwę jaj. Następnie uklepujemy lekko warstwę jaj i smarujemy całość majonezem (ile kto lubi).
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki i oprószamy wcześniejsze warstwy.
  • Całość można lekko uklepać i udekorować siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i czymś czerwonym (papryka, pomidor).

Przepis dodał użytkownik mistrz_gotowania

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledź pod pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z