Trwa ładowanie...
d4i2tal
d4i2tal

Sprawdzony przepis na domowy majonez

Przepis

Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez majonezu. Dodajemy go do sałatek jaj, wędlin. Niestety skład wielu sklepowych majonezów pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji. Do zrobienia dobrej jakości i smacznego majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smak podkręci odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny.

Oceń jako pierwszy:
d4i2tal
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Jajka w majonezie
PAP/EPA
Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szklanka oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając, dodać sok z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać olej ,ciągle mieszając, by majonez się nie zwarzył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i nabierze charakterystycznego białego koloru. Majonez można przechowywać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sprawdzony przepis na domowy majonez
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4i2tal

Podziel się opinią

5
8
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal
d4i2tal