Trwa ładowanie...
d4n666v
d4n666v

Sprawdzony przepis na domowy majonez

Przepis

Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez majonezu. Dodajemy go do sałatek jaj, wędlin. Niestety skład wielu sklepowych majonezów pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji. Do zrobienia dobrej jakości i smacznego majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smak podkręci odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny.

1.0
(1 głos)
Oceń:
d4n666v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szklanka oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając, dodać sok z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać olej ,ciągle mieszając, by majonez się nie zwarzył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i nabierze charakterystycznego białego koloru. Majonez można przechowywać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sprawdzony przepis na domowy majonez
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4n666v

Podziel się opinią

5
8
Share
d4n666v
d4n666v

d4n666v
d4n666v
d4n666v