Sprawdzony przepis na domowy majonez
Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez majonezu. Dodajemy go do sałatek jaj, wędlin. Niestety skład wielu sklepowych majonezów pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji. Do zrobienia dobrej jakości i smacznego majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smak podkręci odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając, dodać sok z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać olej ,ciągle mieszając, by majonez się nie zwarzył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i nabierze charakterystycznego białego koloru. Majonez można przechowywać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze