Trwa ładowanie...
d3qwkw1
oprac. Katarzyna Gileta
16-04-2019 08:49

Sprawdzony przepis na domowy majonez

Przepis

Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez majonezu. Dodajemy go do sałatek jaj, wędlin. Niestety skład wielu sklepowych majonezów pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto pokusić się o przygotowanie domowej wersji. Do zrobienia dobrej jakości i smacznego majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smak podkręci odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny.

d3qwkw1
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
PAP/EPA
Źródło: PAP/EPA, fot: Marcin Perfuński
Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szklanka oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając, dodać sok z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać olej ,ciągle mieszając, by majonez się nie zwarzył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i nabierze charakterystycznego białego koloru. Majonez można przechowywać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sprawdzony przepis na domowy majonez
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
8
Share
d3qwkw1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qwkw1
d3qwkw1
d3qwkw1
d3qwkw1
Więcej tematów
d3qwkw1