Sałatka Cezar. Najsłynniejsza sałatka świata
W klasycznej sałatce Cezar znajdziemy liście rzymskiej sałaty, grzanki z ciabatty lub innego chleba, parmezan oraz sos z surowych jajek, musztardy Dijon, cytryny, sosu Worcestershire, czosnku i oliwy. Jak pisze autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", słynna sałatka ma wiele odmian. Przygotowuje się ją z kurczakiem, jajkami. Modyfikuje się też sos – w niektórym są sardele i sos Worcestershire, w innych tylko jeden z tych składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Sos:
- 6 filetów sardeli w oleju
- 1 mały ząbek czosnku
- sól morska
- 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- ¾ łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz
Grzanki:
- 3-4 kromki chleba wiejskiego ze skórką, porwane na kawałki
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 główki rzymskiej sałaty – z oddzielonymi liśćmi
- parmezan
Posiekaj drobno filety anchois, czosnek i szczyptę soli. Rozetrzyj nożem na pastę, a następnie zeskrob do miski. Dodaj żółtka, sok z cytryny, sos Worcestershire i musztardę. Wymieszaj i dodając po kropli, stopniowo ubijaj z oliwą, a następnie dolewaj olej roślinny. Ubijaj trzepaczką, aż sos będzie gęsty. Dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowo sokiem z cytryny. Odstaw.
Piekarnik nagrzej do 200 st. Kawałki chleba wyłóż na blachę do pieczenia, wymieszaj je z oliwą i pieprzem. Piecz, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłocą – 10-15 minut.
W misce ułóż liście sałaty, grzanki i polej sosem – podrzucaj wszystkie składniki, aby się połączyły. Wyłóż sałatę na półmisek, zeskrob obieraczką parmezan i posyp nim sałatę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze