Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Sałatka Cezar. Najsłynniejsza sałatka świata - Przepis

Trwa ładowanie...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

W klasycznej sałatce Cezar znajdziemy liście rzymskiej sałaty, grzanki z ciabatty lub innego chleba, parmezan oraz sos z surowych jajek, musztardy Dijon, cytryny, sosu Worcestershire, czosnku i oliwy. Jak pisze autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", słynna sałatka ma wiele odmian. Przygotowuje się ją z kurczakiem, jajkami. Modyfikuje się też sos – w niektórym są sardele i sos Worcestershire, w innych tylko jeden z tych składników.

Składniki

Sos:

  • 6 filetów sardeli w oleju
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¾ łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Grzanki:

  • 2 główki rzymskiej sałaty – z oddzielonymi liśćmi
  • parmezan
Qaqwqwrqw
Przepis

Posiekaj drobno filety anchois, czosnek i szczyptę soli. Rozetrzyj nożem na pastę, a następnie zeskrob do miski. Dodaj żółtka, sok z cytryny, sos Worcestershire i musztardę. Wymieszaj i dodając po kropli, stopniowo ubijaj z oliwą, a następnie dolewaj olej roślinny. Ubijaj trzepaczką, aż sos będzie gęsty. Dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkowo sokiem z cytryny. Odstaw.

Piekarnik nagrzej do 200 st. Kawałki chleba wyłóż na blachę do pieczenia, wymieszaj je z oliwą i pieprzem. Piecz, od czasu do czasu mieszając, aż się zezłocą – 10-15 minut.

W misce ułóż liście sałaty, grzanki i polej sosem – podrzucaj wszystkie składniki, aby się połączyły. Wyłóż sałatę na półmisek, zeskrob obieraczką parmezan i posyp nim sałatę.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw