Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
Wieprzowe tomahawki smażone na żeliwnej patelni z pewnością skradną serca wszystkich mięsożerców. Ziołowa marynata z dużą ilością czosnku to sekret tego dania. Steki będą się świetnie komponowały z konfiturą z zielonych pomidorów. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
4 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Gałązkę rozmarynu podzielić na drobne kawałki. Każdy kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę – mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć z ognia. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu.
Patelnię, najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej (rozgrzanej, ale bez przesady) mięso. Czas smażenia będzie zależał od grubości mięsa. 2 cm grubości kotlety należy smażyć około 6-8. Mięso przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem. W tym czasie mięso spokojnie odpocznie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze