Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni

Przepis

Wieprzowe tomahawki smażone na żeliwnej patelni z pewnością skradną serca wszystkich mięsożerców. Ziołowa marynata z dużą ilością czosnku to sekret tego dania. Steki będą się świetnie komponowały z konfiturą z zielonych pomidorów. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

4.5
(2 głosy)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
Królestwo garów
Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
Składniki
  • 2 tomahawki wieprzowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • olej
Przepis

4 ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Gałązkę rozmarynu podzielić na drobne kawałki. Każdy kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.

Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę – mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć z ognia. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu.

Patelnię, najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej (rozgrzanej, ale bez przesady) mięso. Czas smażenia będzie zależał od grubości mięsa. 2 cm grubości kotlety należy smażyć około 6-8. Mięso przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem. W tym czasie mięso spokojnie odpocznie.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wieprzowe steki. Najlepiej smakują prosto z patelni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3xr9h6

Podziel się opinią

6
5
Share
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6