Trwa ładowanie...
d1isn3c
18-07-2018 10:12

Krupnik na żeberkach. W sam raz na chłodniejsze dni

Przepis

Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa. Sycący wywar na wędzonych żeberkach z dodatkiem warzyw i jęczmiennej kaszy to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Zobacz, jak przygotować krupnik według receptury Ewy Wachowicz.

d1isn3c
4.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

archiwum programu "Ewa Gotuje"
Źródło: archiwum programu "Ewa Gotuje"
Składniki
  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotkę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Krupnik na żeberkach. W sam raz na chłodniejsze dni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

49
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1isn3c
d1isn3c
d1isn3c
d1isn3c
Więcej tematów
d1isn3c

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj