ycipk-3rtauw
ycipk-3rtauw

Krupnik na żeberkach. W sam raz na chłodniejsze dni

Przepis

Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna zupa. Sycący wywar na wędzonych żeberkach z dodatkiem warzyw i jęczmiennej kaszy to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Zobacz, jak przygotować krupnik według receptury Ewy Wachowicz.

Trwa ładowanie...
ycipk-3rtauw
Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się
Składniki
  • 400 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i - gdy lekko przestygną - oddzielić mięso od kości. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotkę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso. Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

ycipk-3rtauw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3rtauw
ycipk-3rtauw