Trwa ładowanie...
d4i1ksi
18-02-2020 14:48

Pączki hiszpańskie z lukrem i rumem. Po prostu pyszne

Przepis

Te pączki są mięciutkie, puszyste i lekkie jak chmurka. Przygotowuje sie je z ciasta parzonego, z którego powstają także ptysie i churros. Są inną formą słynnych churros i swoje korzenie mają w hiszpańskich cukierniach. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4i1ksi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 250 g mąki tortowej bio
  • 260 ml pełnego mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki rumu
  • 7 wiejskich jaj
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • olej słonecznikowy do smarowania papieru i do smażenia
  • szpryca cukiernicza
  • ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • 10-12 łyżek cukru pudru
Przepis

Najpierw zrób lukier. Do miski wyciśnij sok z cytryny uważając, żeby nie było w nim pestek. Stopniowo dosypuj cukier puder i mieszaj, aż rozpuści się w soku. Lukier musi być gęsty i prawie biały – wtedy cukru pudru jest wystarczająco dużo. Jeżeli lukier zrobi się za gęsty, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny.

Teraz kolej na pączki. Zagotuj mleko z masłem, solą i cukrem (opcjonalnie). Cały czas mieszając, wsypuj wcześniej przesianą mąkę, a następnie rozcieraj ciasto drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Utarte ciasto podgrzewaj cały czas je mieszając. Powinno mieć lekko szklisty wygląd. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jaja i ucieraj tak długo, aż ciasto będzie ciągliwe i elastyczne. Wlej rum i dokładnie wymieszaj go z ciastem.

Papier do pieczenia potnij na równej wielkości kawałki w wymiarach 15 x 15 cm. Każdy kawałek papieru posmaruj olejem. Szprycę cukierniczą napełnij ciastem i wyciskaj w miarę równe krążki na posmarowane olejem kawałki papieru.

W szerokim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, aby pączki mogły w nim swobodnie pływać. Pączki razem z papierem wkładaj do gorącego tłuszczu. Papier usuń. Smaż pączki na złoty kolor ok. 3 minuty, odwrócić je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj je na papierowym ręczniku kuchennym w celu odsączenia z tłuszczu. Polej lukrem i jedz!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pączki hiszpańskie z lukrem i rumem. Po prostu pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
d4i1ksi
Więcej tematów
d4i1ksi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj