Pączki hiszpańskie z lukrem i rumem. Po prostu pyszne

Te pączki są mięciutkie, puszyste i lekkie jak chmurka. Przygotowuje sie je z ciasta parzonego, z którego powstają także ptysie i churros. Są inną formą słynnych churros i swoje korzenie mają w hiszpańskich cukierniach. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Pączki hiszpańskie z lukrem i rumem. Po prostu pysznePączki hiszpańskie z lukrem i rumem. Po prostu pyszne
Anna Kamińska

Składniki

  • 250 g mąki tortowej bio
  • 260 ml pełnego mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki rumu
  • 7 wiejskich jaj
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia
  • olej słonecznikowy do smarowania papieru i do smażenia
  • szpryca cukiernicza
  • ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • 10-12 łyżek cukru pudru

Przepis

Najpierw zrób lukier. Do miski wyciśnij sok z cytryny uważając, żeby nie było w nim pestek. Stopniowo dosypuj cukier puder i mieszaj, aż rozpuści się w soku. Lukier musi być gęsty i prawie biały – wtedy cukru pudru jest wystarczająco dużo. Jeżeli lukier zrobi się za gęsty, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny.

Przepis

Teraz kolej na pączki. Zagotuj mleko z masłem, solą i cukrem (opcjonalnie). Cały czas mieszając, wsypuj wcześniej przesianą mąkę, a następnie rozcieraj ciasto drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Utarte ciasto podgrzewaj cały czas je mieszając. Powinno mieć lekko szklisty wygląd. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jaja i ucieraj tak długo, aż ciasto będzie ciągliwe i elastyczne. Wlej rum i dokładnie wymieszaj go z ciastem.

Przepis

Papier do pieczenia potnij na równej wielkości kawałki w wymiarach 15 x 15 cm. Każdy kawałek papieru posmaruj olejem. Szprycę cukierniczą napełnij ciastem i wyciskaj w miarę równe krążki na posmarowane olejem kawałki papieru.

Przepis

W szerokim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinno go być tyle, aby pączki mogły w nim swobodnie pływać. Pączki razem z papierem wkładaj do gorącego tłuszczu. Papier usuń. Smaż pączki na złoty kolor ok. 3 minuty, odwrócić je na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj je na papierowym ręczniku kuchennym w celu odsączenia z tłuszczu. Polej lukrem i jedz!

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇