WP
WP

Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog
Podziel się

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez sałatki jarzynowej czy jajek w majonezie. Niestety tradycyjny domowey majonez to prawdziwa bomba kaloryczna. Mamy dla was lzejszą alternatywę. - Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój domowy majonez light, który ma 5 razy mniej kalorii, niż tradycyjny. Konsystencją naśladuje go wręcz idealnie - przekonuje autorka bloga "Dietolog".

Składniki
  • 1/2 łyżki nasion selera zwyczajnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżki delikatnej musztardy
  • 300 ml mleka 1,5 proc.
  • 1 łyżka octu winnego (białego)
  • 2 żółtka z dużych jaj
  • szczypta cukru
Przepis

W garnuszku wymieszaj nasiona selera, musztardę, mąkę i sól. Wlej mleko, połącz składniki i powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, następnie odstaw do ostygnięcia. Do zimnej masy dodaj surowe żółtka, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź. Do letniego majonezu wlej ocet winny i dopraw cukrem do smaku. Wymieszaj. Przechowuj w lodówce. Majonez zachowa świeżość do 2 tygodni, podczas gdy tradycyjny jedynie 2-3 dni.

Zobacz także przepis na chili z batata

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP