Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez sałatki jarzynowej czy jajek w majonezie. Niestety tradycyjny domowey majonez to prawdziwa bomba kaloryczna. Mamy dla was lzejszą alternatywę. - Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój domowy majonez light, który ma 5 razy mniej kalorii, niż tradycyjny. Konsystencją naśladuje go wręcz idealnie - przekonuje autorka bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1/2 łyżki nasion selera zwyczajnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżki soli
- 1/2 łyżki delikatnej musztardy
- 300 ml mleka 1,5 proc.
- 1 łyżka octu winnego (białego)
- 2 żółtka z dużych jaj
- szczypta cukru
W garnuszku wymieszaj nasiona selera, musztardę, mąkę i sól. Wlej mleko, połącz składniki i powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, następnie odstaw do ostygnięcia. Do zimnej masy dodaj surowe żółtka, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i chwilę przestudź. Do letniego majonezu wlej ocet winny i dopraw cukrem do smaku. Wymieszaj. Przechowuj w lodówce. Majonez zachowa świeżość do 2 tygodni, podczas gdy tradycyjny jedynie 2-3 dni.
Zobacz także przepis na chili z batata
src="https://d.wpimg.pl/679330174-1340743534/chili.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze