Pomidory
Pomidory cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Jedzona na surowo na kanapce, a także jako dodatek do sałatek. Można z nich przyrządzić smaczną zupę albo aromatyczny sos, który będzie miał wiele zastosowań. Poza tym z pomidorów robi się sok, przeciery, koncentrat czy popularny keczup. Są bombą witaminową, dlatego powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej.
Dla botaników pomidory to owoce należące do rodziny psiankowatych, do których zalicza się również papryka. Ponieważ jednak zawierają niewielką ilość cukru, zaliczane są do warzyw.
Na rynku dostępne jest wiele odmian pomidorów. Mają podobne wartości odżywcze, ale różnią się smakiem, kształtem i kolorem. Najpopularniejsze z gatunków to: gruntowe, malinowe, śliwkowe, karłowate, bycze serca, koktajlowe.
Dzięki wymianie produktów, jaka miała miejsce w czasach wielkich odkryć geograficznych, możemy cieszyć się obecnością pomidorów na naszych stołach. Choć pierwotnie rosły w niższych partiach Andów, znali je również Aztekowie, którzy traktowali je jako roślinę uprawną. Pomidory trafiły do Europy na początku XVI wieku wraz z odkryciami Kolumba. Na początku uchodziły za roślinę ozdobną, dopiero później zaczęto odkrywać ich walory smakowe.
Pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach. Ani jednym, ani drugim nie można jednak odmówić pysznego smaku i źródła witamin takich jak C, E. Poza tym to skarbnica likopenu i potasu. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, dlatego najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych, takich jak koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa pomidorowa i inne potrawy z gotowanych, przetworzonych pomidorów. Pomidory zawierają dużo wody, więc mają niską kaloryczność. Można po nie sięgać nawet na diecie.
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.