Trwa ładowanie...
d1p2b5z

Makaron

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Makaron to produkt wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Ciasto makaronowe uzyskuje się przez zmieszanie mąki z wodą. Jeżeli produkuje się makaron z mąki innej niż pochodząca z pszenicy twardej lub też w celu wzbogacenia produktu, stosuje się dodatek jaj. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Ze względu na stosunkowo niewielki dodatek wody, sporządzenie ciasta wymaga ugniatania z dużą siłą.

Formowanie makaronu odbywa się na zasadzie tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub też wyciskania. Makaronom nadaje się różnorodne kształty. Spotykane są m.in. wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, a także okolicznościowe kształty związane ze świętami. Tradycyjne makarony Dalekiego Wschodu formowane są ręcznie, poprzez rolowanie i rozciąganie wielokrotnie składanego podłużnego kawałka ciasta. Makarony produkcji domowej, m.in. w kuchni polskiej, wykonuje się przez cięcie zrolowanego płata rozwałkowanego cienko ciasta. Dzięki temu uzyskuje się wstążki zbliżone do włoskich tagliatelle, a przed gotowaniem lekko podsuszane są na stolnicy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli stawiać zębom lekki opór podczas żucia i nie rozpływać się od razu w ustach.

Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie makarony, podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie.

Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań, jak i bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Jest przede wszystkim składnikiem dania głównego, ale może być uzupełnieniem zup (rosołu czy pomidorowej), a także bazą do stworzenia pysznych sałatek.
Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej. Włochy obfitują w makarony o każdym możliwym kształcie i kolorze. Na Półwyspie Apenińskim znajdziemy 70 różnych rodzajów past, więc nie sposób je wszystkie wymienić. Włosi dbają o to, aby odpowiedni makaron był podawany z odpowiednim sosem.

Przepisy

d1p2b5z
d1p2b5z
d1p2b5z
d1p2b5z
d1p2b5z
d1p2b5z
Więcej tematów
d1p2b5z

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj