Leczo z bakłażanem i pieczarkami

Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na mięsie, np. kiełbasie. Dzisiaj propozycja jarskiej wersji tego dania z dodatkiem pieczarek i bakłażana. Jest rozgrzewająco i kolorowo. W sam raz na pierwsze, jesienne dni. Przepis pochodzi z bloga Opietruszka! Joanny Byczkiewicz.

Leczo z bakłażanem i pieczarkamiLeczo z bakłażanem i pieczarkami
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 1 kg malinowych pomidorów
  • 1 nieduży bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przepis

Rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmaż. Pokrój cukinię i pieczarki w cienkie plasterki. Dołóż do garnka. Bakłażana pokrój w kostkę. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną, dodaj bakłażana.

Przepis

Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, paprykę wędzoną, pieprz oraz chili. Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną, a leczo zgęstnieje. Podaj leczo jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub z kaszą czy makaronem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu