Leczo z bakłażanem i pieczarkami
Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na mięsie, np. kiełbasie. Dzisiaj propozycja jarskiej wersji tego dania z dodatkiem pieczarek i bakłażana. Jest rozgrzewająco i kolorowo. W sam raz na pierwsze, jesienne dni. Przepis pochodzi z bloga Opietruszka! Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- 1 kg malinowych pomidorów
- 1 nieduży bakłażan
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis
Rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmaż. Pokrój cukinię i pieczarki w cienkie plasterki. Dołóż do garnka. Bakłażana pokrój w kostkę. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną, dodaj bakłażana.
Przepis
Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, paprykę wędzoną, pieprz oraz chili. Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną, a leczo zgęstnieje. Podaj leczo jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub z kaszą czy makaronem.