Trwa ładowanie...
d3xy12o
d3xy12o

Leczo z bakłażanem i pieczarkami

Przepis

Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na mięsie, np. kiełbasie. Dzisiaj propozycja jarskiej wersji tego dania z dodatkiem pieczarek i bakłażana. Jest rozgrzewająco i kolorowo. W sam raz na pierwsze, jesienne dni. Przepis pochodzi z bloga Opietruszka! Joanny Byczkiewicz.

3.5
(10 głosów)
Oceń:
d3xy12o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Leczo z bakłażanem i pieczarkami
opietruszka.pl
Leczo z bakłażanem i pieczarkami
Składniki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 1 kg malinowych pomidorów
  • 1 nieduży bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis

Rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmaż. Pokrój cukinię i pieczarki w cienkie plasterki. Dołóż do garnka. Bakłażana pokrój w kostkę. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną, dodaj bakłażana.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, paprykę wędzoną, pieprz oraz chili. Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną, a leczo zgęstnieje. Podaj leczo jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub z kaszą czy makaronem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3xy12o
Leczo z bakłażanem i pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
2
Share
d3xy12o
d3xy12o

d3xy12o
d3xy12o
d3xy12o