Serowe bułeczki. Smakują nawet bez dodatków
Przepyszne bułeczki z dodatkiem sera sprawdzą się jako składnik śniadania lub samodzielna przekąska. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wkrój masło i ugniataj do uzyskania drobnej kruszonki. Wmieszaj płatki owsiane i ser. Zrób w środku wgłębienie, wbij do niego jaja i wlej maślankę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby dolej trochę maślanki. Ciasto rozwałkuj na 2,5 cm. wykrawaj kręgi o średnicy 6 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj mlekiem. Piecz 15-20 min. Do bułek można dodać ok. 100 g pokrojonych orzechów włoskich. Płatków owsianych nie trzeba dodawać - w tych samych proporcjach bez płatków bułeczki wychodzą pyszne. Można użyć mąkę pszenną.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze