Trwa ładowanie...
d3swco7
d3swco7

Serowe bułeczki. Smakują nawet bez dodatków

Przepis

Przepyszne bułeczki z dodatkiem sera sprawdzą się jako składnik śniadania lub samodzielna przekąska. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

3.4
(7 głosów)
Oceń:
d3swco7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Kwelka gotuje
Składniki

150 g mąki żytniej
200 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
szczypta pieprzu kajeńskiego
60 g masła
100 g płatków owsianych
100 g startego sera
2 jajka
9 łyżek maślanki

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wkrój masło i ugniataj do uzyskania drobnej kruszonki. Wmieszaj płatki owsiane i ser. Zrób w środku wgłębienie, wbij do niego jaja i wlej maślankę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby dolej trochę maślanki. Ciasto rozwałkuj na 2,5 cm. wykrawaj kręgi o średnicy 6 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj mlekiem. Piecz 15-20 min. Do bułek można dodać ok. 100 g pokrojonych orzechów włoskich. Płatków owsianych nie trzeba dodawać - w tych samych proporcjach bez płatków bułeczki wychodzą pyszne. Można użyć mąkę pszenną.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Serowe bułeczki. Smakują nawet bez dodatków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3swco7

Podziel się opinią

6
2
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7
d3swco7