Trwa ładowanie...
d1isndy
12-12-2019 09:53

Rosół z gęsi z pierożkami. Na noworoczny obiad

Przepis

Gęsina to niedoceniany rodzaj mięsa. A szkoda jest pyszna i otwiera szerokie pole kulinarnych możliwości. Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje rosół z gęsiny z mięsnymi pierożkami. Będzie pysznie!

d1isndy
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki
  • 3 skrzydła gęsi
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • spory plaster selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni por
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól morska i mielony pieprz do smaku

Pierożki z gęsią:

  • 300 g mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • mięso gęsi z rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koper do podania
Przepis

Skrzydła gęsi dokładnie myjemy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut i zbieramy szumowiny, które wypłynęły na wierzch. Zmniejszamy ogień do bardzo małego. Warzywa obieramy – oprócz cebuli, myjemy i podpiekamy ze wszystkich stron na suchej patelni. Cebulę kroimy na pół i podpiekamy razem z łupiną. Jeszcze raz zbieramy szumowiny z rosołu. Dodajemy warzywa i przyprawy, solimy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 -3 godziny. Na koniec doprawiamy solą.

Wyjmujemy mięso gęsi i zostawiamy, aby przestygło. Oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy je przez maszynkę. Czosnek bardzo drobno siekamy i ucieramy w moździerzu na pastę z 1 łyżeczką soli – dodajemy do mięsa. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Jeżeli wydaje nam się, że farsz jest za suchy, dolewamy łyżkę rosołu i mieszamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, miękkie masło i wlewamy ciepłą wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawiamy na blacie na 30 minut i przykrywamy miską, aby nie wyschło.

Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Małą szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zlepiamy brzegi ciasta i formujemy uszka łącząc ze sobą końce każdego pierożka.

Do garnka wlewamy 2 litry wody, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i partiami gotujemy uszka – do wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek. Układamy po kilka pierożków na talerzu i zalewamy gorącym rosołem. Posypujemy świeżym koprem i pieprzem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Rosół z gęsi z pierożkami. Na noworoczny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1isndy
d1isndy
d1isndy
d1isndy
Więcej tematów
d1isndy