Parmezanowe frytki z kurczaka. Smaczna przekąska
Parmezanowe frytki z kurczaka sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska. Można je jeść solo lub w towarzystwie ulubionej sałatki. Przepis poleca autorka bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nastaw piekarnik na 200 stopni. W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser. Oliwę wlej do drugiej miseczki. Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był pokryty tłuszczem. Następnie każdą część obtocz w panierce i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze