Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
Przepyszna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Łosoś doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Kropką nad i jest surówka z selera. Selera traktujemy po macoszemu i dodajemy jedynie do zup, a szkoda, bo to smaczne i wartościowe warzywo. W tym wydaniu smakuje obłędnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 duże bataty
- 600 g świeżego łososia podzielonego na 2 porcje
- 2 łyżeczki różowego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- Szczypta soli morskiej
- oliwa z oliwek
SURÓWKA:
- 1 seler
- 2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną ilością soli
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
Zaczynamy od surówki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Gotujemy wodę i wlewamy sok z dwóch cytryn oraz pozostałe skórki. Wkładamy seler i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki. Kiedy wystygnie, obieramy go i rozdrabniamy na paski. Wkładamy go do miski i wlewamy sos. Chwilę przed podaniem wsypujemy jeszcze szczypiorek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane bataty kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu, miksujemy je na puree. Dwa kawałki łososia układamy na dwóch arkuszach folii aluminiowej i przyprawiamy imbirem, solą oraz oliwą z oliwek. Zawinięte ryby wkładamy do piekarnika na 10 minut. Potem rozkładamy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.
Upieczonego łososia rozdrabniamy w misce. Na każdym talerzu nakładamy odrobinę łososia, puree z batatów, sypiemy różowym pieprzem (zmiażdżonym w moździerzu) a obok surówkę z selera. Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze