Trwa ładowanie...
d1dgwnu
d1dgwnu

Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

Przepis

Przepyszna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Łosoś doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Kropką nad i jest surówka z selera. Selera traktujemy po macoszemu i dodajemy jedynie do zup, a szkoda, bo to smaczne i wartościowe warzywo. W tym wydaniu smakuje obłędnie.

3.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
Shutterstock
Składniki
  • 2 duże bataty
  • 600 g świeżego łososia podzielonego na 2 porcje
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • Szczypta soli morskiej
  • oliwa z oliwek

SURÓWKA:

  • 1 seler
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną ilością soli
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przepis

Zaczynamy od surówki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Gotujemy wodę i wlewamy sok z dwóch cytryn oraz pozostałe skórki. Wkładamy seler i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki. Kiedy wystygnie, obieramy go i rozdrabniamy na paski. Wkładamy go do miski i wlewamy sos. Chwilę przed podaniem wsypujemy jeszcze szczypiorek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane bataty kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu, miksujemy je na puree. Dwa kawałki łososia układamy na dwóch arkuszach folii aluminiowej i przyprawiamy imbirem, solą oraz oliwą z oliwek. Zawinięte ryby wkładamy do piekarnika na 10 minut. Potem rozkładamy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.

Upieczonego łososia rozdrabniamy w misce. Na każdym talerzu nakładamy odrobinę łososia, puree z batatów, sypiemy różowym pieprzem (zmiażdżonym w moździerzu) a obok surówkę z selera. Smacznego!

Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1dgwnu
d1dgwnu
d1dgwnu
d1dgwnu
d1dgwnu