WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

Przepyszna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Łosoś doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Kropką nad i jest surówka z selera. Selera traktujemy po macoszemu i dodajemy jedynie do zup, a szkoda, bo to smaczne i wartościowe warzywo. W tym wydaniu smakuje obłędnie.

Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z seleraŁosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 600 g świeżego łososia podzielonego na 2 porcje
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • Szczypta soli morskiej
  • oliwa z oliwek

SURÓWKA:

  • 1 seler
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną ilością soli
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przepis

Zaczynamy od surówki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Gotujemy wodę i wlewamy sok z dwóch cytryn oraz pozostałe skórki. Wkładamy seler i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki. Kiedy wystygnie, obieramy go i rozdrabniamy na paski. Wkładamy go do miski i wlewamy sos. Chwilę przed podaniem wsypujemy jeszcze szczypiorek.

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane bataty kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu, miksujemy je na puree. Dwa kawałki łososia układamy na dwóch arkuszach folii aluminiowej i przyprawiamy imbirem, solą oraz oliwą z oliwek. Zawinięte ryby wkładamy do piekarnika na 10 minut. Potem rozkładamy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.

Przepis

Upieczonego łososia rozdrabniamy w misce. Na każdym talerzu nakładamy odrobinę łososia, puree z batatów, sypiemy różowym pieprzem (zmiażdżonym w moździerzu) a obok surówkę z selera. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia