Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

Przepyszna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Łosoś doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami. Kropką nad i jest surówka z selera. Selera traktujemy po macoszemu i dodajemy jedynie do zup, a szkoda, bo to smaczne i wartościowe warzywo. W tym wydaniu smakuje obłędnie.

Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z seleraŁosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 600 g świeżego łososia podzielonego na 2 porcje
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • Szczypta soli morskiej
  • oliwa z oliwek

SURÓWKA:

  • 1 seler
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną ilością soli
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przepis

Zaczynamy od surówki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Gotujemy wodę i wlewamy sok z dwóch cytryn oraz pozostałe skórki. Wkładamy seler i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki. Kiedy wystygnie, obieramy go i rozdrabniamy na paski. Wkładamy go do miski i wlewamy sos. Chwilę przed podaniem wsypujemy jeszcze szczypiorek.

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane bataty kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu, miksujemy je na puree. Dwa kawałki łososia układamy na dwóch arkuszach folii aluminiowej i przyprawiamy imbirem, solą oraz oliwą z oliwek. Zawinięte ryby wkładamy do piekarnika na 10 minut. Potem rozkładamy folię i podpiekamy jeszcze 5 minut.

Przepis

Upieczonego łososia rozdrabniamy w misce. Na każdym talerzu nakładamy odrobinę łososia, puree z batatów, sypiemy różowym pieprzem (zmiażdżonym w moździerzu) a obok surówkę z selera. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców