Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnika
Ziemniaczane zapiekanki to sposób na pyszny, prosty i w miarę szybki obiad. W połączeniu z boczkiem, śmietaną i serem żółtym będą sycącą propozycją dla osób, które od czasu do czasu pozwalają sobie na kulinarne grzeszki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 750 g ziemniaków
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 g śmietany 12 proc.
- 50 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- ¾ szklanki startego sera żółtego
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki cienki obrać i pokroić na mandolinie w plastry. W misce doprawić je przyprawami i wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć ziemniaki i boczek. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić przyprawami i taką mieszankę zalać ziemniaki z boczkiem. Posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut.
Do dania można wykorzystać przygotowane wcześniej ziemniaki - czas pieczenia należy skrócić wtedy do ok. 25 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze