Trwa ładowanie...
d3sqppj
28-12-2017 18:24

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnika

Przepis

Ziemniaczane zapiekanki to sposób na pyszny, prosty i w miarę szybki obiad. W połączeniu z boczkiem, śmietaną i serem żółtym będą sycącą propozycją dla osób, które od czasu do czasu pozwalają sobie na kulinarne grzeszki.

d3sqppj
3.4
(37 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 750 g ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g śmietany 12 proc.
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • ¾ szklanki startego sera żółtego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki cienki obrać i pokroić na mandolinie w plastry. W misce doprawić je przyprawami i wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć ziemniaki i boczek. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić przyprawami i taką mieszankę zalać ziemniaki z boczkiem. Posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut.

Do dania można wykorzystać przygotowane wcześniej ziemniaki - czas pieczenia należy skrócić wtedy do ok. 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

80
55

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3sqppj
d3sqppj
d3sqppj
d3sqppj
Więcej tematów
d3sqppj