Obiad
Obiad jest najważniejszym posiłkiem spożywanym przez człowieka w ciągu dnia. To właśnie podczas niego dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej energii i wartości spożywczych.
Tradycyjny polski obiad składa się z dwóch dań: zupy oraz dania głównego, złożonego najczęściej z potraw ziemniaczanych i mięsa podawanego w różnej postaci. Obiad to również niezwykle istotny moment podczas różnych rodzinnych uroczystości (wesele, komunia, święta).
Obecnie coraz częściej odchodzimy od tradycji jedzenia dwudaniowego obiadu. W ciągu tygodnia jemy zazwyczaj tylko danie główne, natomiast dwudaniowe obiady przygotowujemy w sobotę lub niedzielę. Co najczęściej ląduje na polskich stołach? Ziemniaki zastępujemy ryżem, kaszą, makaronem. Do tego kotlety, gołąbki, mięsna pieczeń z sosem i obowiązkowo - surówka (np. z buraków, kapusty czy marchewki).
Chętnie przygotowujemy również dania mączne takie jak pierogi, kopytka pyzy czy kluski śląskie. Wielu polaków nie boi się eksperymentów kulinarnych i testuje w swojej kuchni przepisy kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej.