Kruche obwarzanki z piwnego ciasta
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/4 szklanki piwa
- pół łyżeczki soli
- ziarna sezamu do obsypania
- mleko do posmarowania ciasta
Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto, mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała, jak delikatny środek spulchniający. Co ważne, charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście. Ciasto po zagnieceniu należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 15-20 minut.
Największą blachę do pieczenia (taką, która standardowo jest na wyposażeniu każdego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 blachy po 4 sztuki.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na 4. Z każdej z nich formować średniej grubości wałek. Wałek składać na pół i skręcać, formując kółko i łącząc końcówki. Powstałe obwarzanki-wianuszki przy pomocy pędzelka smarować mlekiem i obsypywać sezamem. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
Zobacz także: nietypowy sposób na gołąbki
Klasyczne obwarzanki robi się z ciasta drożdżowego, ale Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje zastąpienie go ciekawym w smaku ciastem piwnym. Dodatek sezamu sprawi, że całość smakuje wyśmienicie.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze