Trwa ładowanie...
dtjboc0
01-02-2017 08:00

Kruche obwarzanki z piwnego ciasta

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dtjboc0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki piwa
  • pół łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do obsypania
  • mleko do posmarowania ciasta
Przepis

Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto, mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała, jak delikatny środek spulchniający. Co ważne, charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście. Ciasto po zagnieceniu należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 15-20 minut.

Największą blachę do pieczenia (taką, która standardowo jest na wyposażeniu każdego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 blachy po 4 sztuki.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na 4. Z każdej z nich formować średniej grubości wałek. Wałek składać na pół i skręcać, formując kółko i łącząc końcówki. Powstałe obwarzanki-wianuszki przy pomocy pędzelka smarować mlekiem i obsypywać sezamem. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
Zobacz także: nietypowy sposób na gołąbki

Klasyczne obwarzanki robi się z ciasta drożdżowego, ale Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje zastąpienie go ciekawym w smaku ciastem piwnym. Dodatek sezamu sprawi, że całość smakuje wyśmienicie.

Kruche obwarzanki z piwnego ciasta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj