Trwa ładowanie...
d4na1sj
d4na1sj

Kruche obwarzanki z piwnego ciasta

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kruche obwarzanki z piwnego ciasta
www.daylicooking.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki piwa
  • pół łyżeczki soli
  • ziarna sezamu do obsypania
  • mleko do posmarowania ciasta
Przepis

Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto, mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała, jak delikatny środek spulchniający. Co ważne, charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście. Ciasto po zagnieceniu należy zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 15-20 minut.

Największą blachę do pieczenia (taką, która standardowo jest na wyposażeniu każdego piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 blachy po 4 sztuki.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na 4. Z każdej z nich formować średniej grubości wałek. Wałek składać na pół i skręcać, formując kółko i łącząc końcówki. Powstałe obwarzanki-wianuszki przy pomocy pędzelka smarować mlekiem i obsypywać sezamem. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
Zobacz także: nietypowy sposób na gołąbki

Klasyczne obwarzanki robi się z ciasta drożdżowego, ale Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje zastąpienie go ciekawym w smaku ciastem piwnym. Dodatek sezamu sprawi, że całość smakuje wyśmienicie.

Kruche obwarzanki z piwnego ciasta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d4na1sj
d4na1sj
d4na1sj
d4na1sj
d4na1sj