Ciasteczka korzenne. Szybkie, łatwe i obłędnie pyszne
- Moją domeną są proste przepisy. I to nie z lenistwa, czy braku kreatywności, ale zwyczajnie z braku czasu Nie mniej jednak staram się łączyć w danym przepisie pomysłowość, smak i prostotę wykonania. I tak też jest właśnie z tym przepisem - pisze autorka bloga Marta M.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 220 g mąki pszennej
- 150 g masła, roztopionego/ oleju kokosowego, roztopionego
- 100 g cukru
- 3 łyżki melasy
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Nastaw piekarnik na 180 C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do misy od miksera dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na gładkie ciasto (na małych obrotach). Schłodź w lodówce około 40 minut. Przygotuj miseczkę z kilkoma łyżkami cukru (potrzebne do obtoczenia ciasteczek). Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną i lekko popekają.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze