WP
WP

Ciasteczka korzenne. Szybkie, łatwe i obłędnie pyszne - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Marta M.
Podziel się

- Moją domeną są proste przepisy. I to nie z lenistwa, czy braku kreatywności, ale zwyczajnie z braku czasu Nie mniej jednak staram się łączyć w danym przepisie pomysłowość, smak i prostotę wykonania. I tak też jest właśnie z tym przepisem - pisze autorka bloga Marta M.

Składniki
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g masła, roztopionego/ oleju kokosowego, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki melasy
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przepis

Nastaw piekarnik na 180 C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do misy od miksera dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na gładkie ciasto (na małych obrotach). Schłodź w lodówce około 40 minut. Przygotuj miseczkę z kilkoma łyżkami cukru (potrzebne do obtoczenia ciasteczek). Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w cukrze, układamy na blaszce i pieczemy około 12 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną i lekko popekają.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP