Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad

Danie to znajdziemy w karcie każdej greckiej tawerny i chyba nie ma bardziej znanej na całym świecie greckiej potrawy niż musaka. Przyrządza się ją głównie z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Pięknie pachnie pomidorami i aromatycznymi przyprawami, a całość wieńczy sos beszamelowy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiadGrecka musaka. Pomysł na pyszny obiad
Karolina Wójciga

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
  • 2 bakłażany,
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • ½ szklanki czerwonego wina,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przepis

Bakłażany pokrój w plastry, posyp je solą, by pozbyć się specyficznej goryczki. Odstaw na je na chwilę, a potem odsącz na ręczniku papierowym. Posiekaj czosnek i cebulę, przysmaż je na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Mięso duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji