Zupa pomidorowa z makaronem
Jedna z ulubionych polskich zup. Najczęściej gotujemy ją na niedzielnym rosole. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech, na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku. Zobaczcie mój sprawdzony przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 250 g mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 1 kg świeżych, obranych ze skórki i podduszonych na patelni)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta bazylii
- pieprz i sól do smaku
Do podania
- makaron typu świderki
- świeża natka pietruszki
Kawałki kurczaka umyć i włożyć do wysokiego garnka. Zalać wodą, tak aby zakryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę bazylii, gotować na niewielkim ogniu. Po 20 minutach dodać cebulę i czosnek, gotować kolejny kwadrans i dodać obrane, pokrojone w plastry marchewki i pietruszkę. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze