Trwa ładowanie...
d3cwnjq
d3cwnjq

Klasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błąd

Przepis

Aromatyczny boczek, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Historia tego dania oraz jego nazwy nie jest do końca znana. Jedno jest pewne - w klasycznym przepisie nie ma śmietanki! Oryginalna receptura bazuje na surowych jajkach. Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.

3.4
(9 głosów)
Oceń:
d3cwnjq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Klasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błąd
123RF
Składniki
  • 160 gramów makaronu spaghetti
  • 70 gramów wędzonego boczku (w kawałku)
  • 50 gramów sera pecorino lub parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
Przepis

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił. Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy. Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błąd
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3cwnjq

Podziel się opinią

16
19
Share
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq
d3cwnjq