Spaghetti carbonara. Szybki pomysł na obiad.

Aromatyczny boczek, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Historia tego dania oraz jego nazwy nie jest do końca znana. Jedno jest pewne - w klasycznym przepisie nie ma śmietanki! Oryginalna receptura bazuje na surowych jajkach. Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.

Klasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błądKlasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błąd
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 160 gramów makaronu spaghetti
  • 70 gramów wędzonego boczku (w kawałku)
  • 50 gramów sera pecorino lub parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu

Przepis

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił. Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy. Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu