Uwielbiana od pokoleń. Klasyczna sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa od lat zajmuje stałe miejsce na polskich stołach w czasie rodzinnych spotkań i przyjęć. Nic więc dziwnego, że kolorowa sałatka z gotowanych warzyw i sosu na bazie majonezu to potrawa kojarzona z tradycyjną polską kuchnią. Sprawdźcie jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 jajek
- 1 jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki śmietany
- sól
- pieprz
- por do dekoracji
Warzywa umyć i nieobrane ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w drobną kostkę. W kostkę pokroić także ogórki, cebulę oraz ugotowane na twardo białka. Dodać groszek konserwowy. Wymieszać.
Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zalać sosem. Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.
Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze