Trwa ładowanie...
d3473qr
d3473qr

Uwielbiana od pokoleń. Klasyczna sałatka jarzynowa

Przepis

Sałatka jarzynowa od lat zajmuje stałe miejsce na polskich stołach w czasie rodzinnych spotkań i przyjęć. Nic więc dziwnego, że kolorowa sałatka z gotowanych warzyw i sosu na bazie majonezu to potrawa kojarzona z tradycyjną polską kuchnią. Sprawdźcie jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
d3473qr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
archiwum programu "Ewa Gotuje"
Składniki
  • 2 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • por do dekoracji
Przepis

Warzywa umyć i nieobrane ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w drobną kostkę. W kostkę pokroić także ogórki, cebulę oraz ugotowane na twardo białka. Dodać groszek konserwowy. Wymieszać.
Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zalać sosem. Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.
Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Uwielbiana od pokoleń. Klasyczna sałatka jarzynowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3473qr

Podziel się opinią

9
4
Share
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr