ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr

Uwielbiana od pokoleń. Klasyczna sałatka jarzynowa

Przepis

Sałatka jarzynowa od lat zajmuje stałe miejsce na polskich stołach w czasie rodzinnych spotkań i przyjęć. Nic więc dziwnego, że kolorowa sałatka z gotowanych warzyw i sosu na bazie majonezu to potrawa kojarzona z tradycyjną polską kuchnią. Sprawdźcie jak przygotowuje ją Ewa Wachowicz.

Trwa ładowanie...
ycipk-2v9azr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Zdjęcie archiwum programu "Ewa Gotuje"
Podziel się
Składniki
  • 2 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • por do dekoracji
Przepis

Warzywa umyć i nieobrane ugotować. Następnie wystudzić i pokroić w drobną kostkę. W kostkę pokroić także ogórki, cebulę oraz ugotowane na twardo białka. Dodać groszek konserwowy. Wymieszać.
Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zalać sosem. Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.
Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.

Uwielbiana od pokoleń. Klasyczna sałatka jarzynowa - Dodatkowe własności
Kategoria przepisów
ycipk-2v9azr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr