Trwa ładowanie...
d3g6252
d3g6252

Sfiha - libańskie pierożki

Przepis

- Już niejednokrotnie wspominałam, że mam sentyment do Libanu. Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki. Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini - pisze autorka bloga "Marta M.".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3g6252
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Sfiha - libańskie pierożki
Marta M.
Sfiha - libańskie pierożki
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • garść orzeszków pini
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w puszce
Przepis

Ciasto: podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia. Polecam użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

Farsz mięsny: cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

\Nastawić piekarnik na 220 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia. (około 15-20 minut).

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Sfiha - libańskie pierożki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3g6252

Podziel się opinią

5
Share
d3g6252
d3g6252

d3g6252
d3g6252
d3g6252