WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Sfiha - libańskie pierożki

- Już niejednokrotnie wspominałam, że mam sentyment do Libanu. Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki. Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini - pisze autorka bloga "Marta M.".

Sfiha - libańskie pierożkiSfiha - libańskie pierożki
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • garść orzeszków pini
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w puszce

Przepis

Ciasto: podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia. Polecam użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

Przepis

Farsz mięsny: cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

Przepis

\Nastawić piekarnik na 220 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia. (około 15-20 minut).

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀