WAŻNE
TERAZ

Magda Umer nie żyje. Dziennikarka i "królowa" polskiej poezji śpiewanej miała 76 lat

Sfiha - libańskie pierożki

- Już niejednokrotnie wspominałam, że mam sentyment do Libanu. Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki. Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini - pisze autorka bloga "Marta M.".

Sfiha - libańskie pierożkiSfiha - libańskie pierożki
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:

  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • garść orzeszków pini
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • sól i pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w puszce

Przepis

Ciasto: podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia. Polecam użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

Przepis

Farsz mięsny: cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

Przepis

\Nastawić piekarnik na 220 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia. (około 15-20 minut).

Wybrane dla Ciebie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀