Sfiha - libańskie pierożki
- Już niejednokrotnie wspominałam, że mam sentyment do Libanu. Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki. Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini - pisze autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 saszetka (7 g) drożdży suszonych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Farsz mięsny:
- ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
- garść orzeszków pini
- 2 łyżki przyprawy sumak
- sól i pieprz
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w puszce
Ciasto: podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia. Polecam użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
Farsz mięsny: cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.
\Nastawić piekarnik na 220 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia. (około 15-20 minut).
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze