Lekki sos tatarski
Sos tatarski kojarzy się z Wielkanocą, ale sprawdza również na inne okazje. Doskonale smakuje jako dodatek do pizzy, domowych frytek czy warzywnych chipsów. Zobaczcie przepis na wegański sos tatarski.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Majonez wegański:
- 200 ml mleka roślinnego, np. sojowego
- 50 ml oleju o neutralnym smaku
- 50 g tofu naturalnego Polsoja
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego lub soku z cytryny
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- szczypta czarnej soli kala namak
- sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.
Sos tatarski:
- 200 ml majonezu wegańskiego
- 10 grzybków marynowanych
- 3-4 ogórki marynowane
- 100 g tofu naturalnego Polsoja
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, cukier (ksylitol) i biały pieprz do smaku.
Majonez wegański: mleko, pokruszone tofu, ocet, musztardę i wszystkie przyprawy miksować przez ok. 15 minut. Następnie bardzo powoli dolać olej i miksować jeszcze przez chwilę. Majonez wstawić do lodówki i poczekać kilka godzin, aż stężeje.
Sos tatarski: grzybki, ogórki i tofu pokroić w drobną kostkę i delikatnie wymieszać z majonezem, chrzanem i przyprawami.
Przepis dodał użytkownik malka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze