Domowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazda
Obecnie krakersów na sklepowych półkach jest co niemiara. Jednak, co powiecie na ich domową wersję bez zbędnego oleju palmowego? Przygotujecie je w niecałe 10 minut. Świetnie nadadzą się na sylwestrową przekąskę. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przesiać mąkę, dodać do niej sól, zimne posiekane masło i straty na grubych oczkach ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Później rozwałkować i wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec aż się zarumienią.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze