Klasyczny Strogonow po polsku. Przepis krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Zimowe smaki

Obraz
© 123RF

Boeuf Strogonow, czyli gulasz wołowy z cebulą, pieczarkami, przecierem pomidorowym i kiszonymi ogórkami, to danie znane niemal pod każdą szerokością geograficzną. jak je przygotować? To proste! Zapraszamy go galerii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Mariaż kuchni francuskiej i rosyjskiej

Obraz
© 123RF

Boeuf Strogonow to dosyć popularne w Polsce danie i każdy zapewne choć raz w życiu je jadł, ale nie każdy wie, że jest ono połączeniem kuchni francuskiej (franc. boeuf to wołowina) i rosyjskiej (sos dodawany jest do potrawy, a nie podawany osobno). Ta mięsna, sycąca potrawa po raz pierwszy została przygotowana w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Nazwa potrawy pochodzi zaś od nazwiska rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa.

/ 5Wybierz najlepsze składniki

Obraz
© 123RF

Choć lista składników jest długa, nie warto pomijać żadnego z nich. Do przygotowania klasycznego Strogonowa potrzebujesz: ½ kg polędwicy wołowej, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu warzywnego, 100 g przecieru pomidorowego, ½ szklanki śmietany 18 proc., łyżeczka słodkiej papryki mielonej, ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej, 3 ogórki kiszone, łyżka mąki pszennej, sól i świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego, garść posiekanej natki pietruszki lub koperku.

/ 5Prosty przepis

Obraz
© 123RF

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Teraz kiedy już wszytko masz przygotowane, oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę, a następnie wsyp pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone przełóż je do innego naczynia i na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10-15 min aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się. Do garnka lub głębokiej, dużej patelni przełóż mięso i dodaj pieczarki z cebulką - wszytko oprósz mąką i chwilkę podsmaż.

/ 5Ostatnie szlify

Obraz
© 123RF

Do potawy wlej bulion i przecier pomidorowy i wsyp słodką i ostrą paprykę. Wszytko duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone oraz wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i duś jeszcze przez 20–25 min. W tym czasie przygotuj natkę pietruszki (lub koperek) i drobno ją posiekaj. Posyp nią boeuf Strogonow na talerzach. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum