WP
WP

Wielkanoc 2019. Pyszna wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Di bloguje
Podziel się

"Sałatka ta nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest również łatwa oraz szybka w przygotowaniu i co najważniejsze... przepyszna. Idealnie nadaje się na każdą okazję! Moja rodzina i znajomi ją uwielbiają, więc może i wy spróbujecie?" - pisze autorka bloga "Di bloguje".

Składniki
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka marchewki z groszkiem
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g serka topionego

Sos:

  • 200-250 ml majonezu
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przepis

Serek topiony włożyć do zamrażarki i kiedy odpowiednio stwardnieje, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na średnich lub dużych oczkach tarki.
Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać, a groszek z marchewką oraz tuńczyka odcedzić z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i doprawić solą z pieprzem. W misce (najlepiej przezroczystej) warstwowo ułożyć: białka - 1/2 sosu - marchewkę z groszkiem - sos - tuńczyka - cebulę - serek - żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Całość przed podaniem schłodzić w lodówce.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP