Trwa ładowanie...
d1d2f8s
d1d2f8s

Rosół

Tradycyjny rosół z makaronem to zupa, która kiedyś gościła na naszych stołach w każdą niedzielę 123
Tradycyjny rosół z makaronem to zupa, która kiedyś gościła na naszych stołach w każdą niedzielę

Tradycyjny rosół z makaronem to zupa, która kiedyś gościła na naszych stołach w każdą niedzielę. Rosół rozgrzewa, daje energię, a dla wielu jest jednym z najpyszniejszych dań.

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej polskiej kuchni bez rosołu. To właśnie on razem z klasycznym schabowym kiedyś gościł na naszych stołach regularnie. Dziś nasze kulinarne przyzwyczajenia zmieniają się. Coraz częściej gotujemy potrawy niskokaloryczne, wystrzegamy się tłuszczu i klasycznego makaronu jajecznego. Chcemy także poznawać kuchnie świata, kosztując coraz nowszych dań.

Czasami jednak to właśnie tradycyjny rosół może być największym specjałem. Odpowiednio zrobiony będzie miał bardzo szlachetny i wyrafinowany smak, który nie zawiedzie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatkowo rosół świetnie sprawdzi się w okresie jesiennym i zimowym. Nie tylko nas rozgrzeje, ale także doda sił i energii w czasie przeziębienia.

Na bazie rosołu możemy także przygotować inne dania. Częsta praktyką jest sporządzanie zup warzywnych na bazie rosołu.

Rosół – przygotowanie
Można zaryzykować stwierdzeniem, że rosół w każdym domu smakuje inaczej. Nasze mamy przepisy poznały od babć, a babcie od swoich mam. Receptury na rosół będą się także różniły w zależności od tego, w którym regionie Polski będziemy chcieli przygotować to tradycyjne danie. Są jednak pewne cechy wspólne.

Rosół to wywar mięsno-warzywny. Zazwyczaj sporządza się go na drobiu (najczęściej na kurczaku lub kaczce), ale w wielu regionach znany jest także rosół na wołowinie lub baraninie. Wśród warzyw powinna znaleźć się marchewka, pietruszka, kapusta oraz seler i por. Niektórzy dodają także cebulę.

Nie zapominajmy także o przyprawach. Obowiązkowe jest oczywiście dodanie pieprzu (najlepiej w ziarnach) oraz soli. Do naszego wywaru mogą trafić również liście laurowe, ziele angielskie czy lubczyk. Naszą zupę możemy także doprawić świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.

Rosół gotuje się dość długo. Niektórzy mówią, że powinny to być nawet 3-4 godziny. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, by potem móc rozkoszować smakiem tej tradycyjnej potrawy.

Rosół – podanie
Najczęściej rosół podaje się z makaronem typu nitki. Czasami spotkamy się również z tym, że nasza zupa zostanie podana z lanymi kluskami, ryżem lub kaszą. Do rosołu można dodać także ziemniaki. Na Śląsku Cieszyńskim znany jest rosół podawany z kluskami wątrobianymi.

d1d2f8s

d1d2f8s
d1d2f8s
d1d2f8s