Trwa ładowanie...
da7igi0
oprac. Katarzyna Gileta
12-01-2022 10:31

Flaczki wołowe. Jak przygotować polski klasyk?

Przepis

Niektórych zniechęca już nazwa, inni krzywią się na myśl o składzie tej potrawy. Jednak wielbicieli flaków nie brakuje. Najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe, jednak ostatnio zwolenników zyskuje potrwa przyrządzana z żołądków drobiowych. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.

da7igi0
2.7
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©CCat82 - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg oczyszczonych i pokrojonych w paseczki flaków wołowych
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchew
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 3 l bulionu wołowego
  • 1 łyżka masła
Przepis
  • Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażamy na masełku warzywa: marchewkę i pietruszkę. Odstawiamy z ognia.
  • Flaczki zalewamy bulionem. Do patelni z warzywami dodajemy mąkę i odrobinę chłodnego bulionu lub wodę wszystko mieszamy tak aby nie porobiły się grudki z mąki.
  • Wlewamy zawartość do bulionu z flaczkami, doprawiamy przyprawami pieprzem, solą i majerankiem.
  • Gotujemy do miękkości flaków. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Flaczki wołowe. Jak przygotować polski klasyk?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
6
Share
da7igi0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
da7igi0
da7igi0
da7igi0
da7igi0
Więcej tematów
da7igi0