Flaczki wołowe. Jak przygotować polski klasyk?
Niektórych zniechęca już nazwa, inni krzywią się na myśl o składzie tej potrawy. Jednak wielbicieli flaków nie brakuje. Najpopularniejsze są flaki wołowe oraz wieprzowe, jednak ostatnio zwolenników zyskuje potrwa przyrządzana z żołądków drobiowych. Przepis na pyszne flaki nie jest zbyt skomplikowany.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg oczyszczonych i pokrojonych w paseczki flaków wołowych
- 1 duża pietruszka
- 1 duża marchew
- sól, pieprz
- majeranek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mielonej papryki
- 3 l bulionu wołowego
- 1 łyżka masła
- Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażamy na masełku warzywa: marchewkę i pietruszkę. Odstawiamy z ognia.
- Flaczki zalewamy bulionem. Do patelni z warzywami dodajemy mąkę i odrobinę chłodnego bulionu lub wodę wszystko mieszamy tak aby nie porobiły się grudki z mąki.
- Wlewamy zawartość do bulionu z flaczkami, doprawiamy przyprawami pieprzem, solą i majerankiem.
- Gotujemy do miękkości flaków. Podajemy z pajdą chleba lub bułką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze