Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

To jedno z tych dań z zamiennikami mięsa, w których kluczową rolę odgrywa porządne zamarynowanie produktu oraz dodatki, które zarówno wizualnie, jak i smakowo upodobnią danie do pierwowzoru. Dlatego cebula i jabłka nie są w tym przypadku jedynie dodatkiem. Odgrywają ważną rolę w nadaniu tofu charakteru wątróbki.

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiemTofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 opakowania tofu (400 g, najlepsze będzie wędzone)
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia

Marynata do tofu:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 13 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Tofu pokrój w grube plastry (ok. 0,5 cm), a następnie każdy z plastrów przekrój na pół. Przygotuj marynatę ze wszystkich składników i delikatnie, żeby nie pokruszyć tofu, zanurz w niej wszystkie kawałki.
Cebulę pokrój w półtalarki, jabłka obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Na oleju smaż cebulę do zrumienienia, posól ją, a następnie dodaj jabłka i smaż na większym ogniu, aby jabłka lekko się zrumieniły. Zmniejsz ogień, podlej całość łyżką wody, przykryj i duś, aż jabłka zmiękną (ok. 10 min).

Przepis

Odłóż cebulę z jabłkiem do osobnego naczynia, a na patelni, na świeżej porcji oleju i mocnym ogniu, podsmaż tofu na złoty kolor.
Dodaj cebulę z jabłkiem, podsmaż chwilę wszystko razem i od razu podawaj.

Przepis

Podawaj na gorąco, ze świeżą bułką – jako przystawkę lub z gorącymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.

Przepis

Do przygotowania dania możesz dodać dowolnego tofu, ale wędzone jest ciemniejsze i poza smakiem po przekrojeniu usmażonego kawałka będzie miało także kolor bardziej przypominający wątróbkę. Tofu naturalne w środku nadal pozostanie białe, dlatego jeśli chcesz go użyć, pozostaw tofu w marynacie na całą noc.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami