Trwa ładowanie...
d23pg96
d23pg96

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Przepis

To jedno z tych dań z zamiennikami mięsa, w których kluczową rolę odgrywa porządne zamarynowanie produktu oraz dodatki, które zarówno wizualnie, jak i smakowo upodobnią danie do pierwowzoru. Dlatego cebula i jabłka nie są w tym przypadku jedynie dodatkiem. Odgrywają ważną rolę w nadaniu tofu charakteru wątróbki.

1.0
(4 głosy)
Oceń:
d23pg96
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
"A jak nie mięso, to co"
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
Składniki
  • 2 opakowania tofu (400 g, najlepsze będzie wędzone)
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia

Marynata do tofu:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 13 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Tofu pokrój w grube plastry (ok. 0,5 cm), a następnie każdy z plastrów przekrój na pół. Przygotuj marynatę ze wszystkich składników i delikatnie, żeby nie pokruszyć tofu, zanurz w niej wszystkie kawałki.
Cebulę pokrój w półtalarki, jabłka obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Na oleju smaż cebulę do zrumienienia, posól ją, a następnie dodaj jabłka i smaż na większym ogniu, aby jabłka lekko się zrumieniły. Zmniejsz ogień, podlej całość łyżką wody, przykryj i duś, aż jabłka zmiękną (ok. 10 min).

Odłóż cebulę z jabłkiem do osobnego naczynia, a na patelni, na świeżej porcji oleju i mocnym ogniu, podsmaż tofu na złoty kolor.
Dodaj cebulę z jabłkiem, podsmaż chwilę wszystko razem i od razu podawaj.

Podawaj na gorąco, ze świeżą bułką – jako przystawkę lub z gorącymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.

Do przygotowania dania możesz dodać dowolnego tofu, ale wędzone jest ciemniejsze i poza smakiem po przekrojeniu usmażonego kawałka będzie miało także kolor bardziej przypominający wątróbkę. Tofu naturalne w środku nadal pozostanie białe, dlatego jeśli chcesz go użyć, pozostaw tofu w marynacie na całą noc.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23pg96

Podziel się opinią

Share
d23pg96
d23pg96

d23pg96
d23pg96
d23pg96