Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
To jedno z tych dań z zamiennikami mięsa, w których kluczową rolę odgrywa porządne zamarynowanie produktu oraz dodatki, które zarówno wizualnie, jak i smakowo upodobnią danie do pierwowzoru. Dlatego cebula i jabłka nie są w tym przypadku jedynie dodatkiem. Odgrywają ważną rolę w nadaniu tofu charakteru wątróbki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
Marynata do tofu:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 13 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Tofu pokrój w grube plastry (ok. 0,5 cm), a następnie każdy z plastrów przekrój na pół. Przygotuj marynatę ze wszystkich składników i delikatnie, żeby nie pokruszyć tofu, zanurz w niej wszystkie kawałki.
Cebulę pokrój w półtalarki, jabłka obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Na oleju smaż cebulę do zrumienienia, posól ją, a następnie dodaj jabłka i smaż na większym ogniu, aby jabłka lekko się zrumieniły. Zmniejsz ogień, podlej całość łyżką wody, przykryj i duś, aż jabłka zmiękną (ok. 10 min).
Odłóż cebulę z jabłkiem do osobnego naczynia, a na patelni, na świeżej porcji oleju i mocnym ogniu, podsmaż tofu na złoty kolor.
Dodaj cebulę z jabłkiem, podsmaż chwilę wszystko razem i od razu podawaj.
Podawaj na gorąco, ze świeżą bułką – jako przystawkę lub z gorącymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.
Do przygotowania dania możesz dodać dowolnego tofu, ale wędzone jest ciemniejsze i poza smakiem po przekrojeniu usmażonego kawałka będzie miało także kolor bardziej przypominający wątróbkę. Tofu naturalne w środku nadal pozostanie białe, dlatego jeśli chcesz go użyć, pozostaw tofu w marynacie na całą noc.
Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze