Kotlety rybne, purée ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty
Zamiast kupować gotowe kotlety rybne, warto przygotować je samemu. jola Caputa zdradziła swój sprawdzony sposób. kotlety z dorsza wyjdą miękkie i pulchne. do tego ziemniaczane purée i kapusta z kiszonej kapusty. smacznie i prosto.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 700 g filetów z dorsza
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka pszenna
- ½ pęczka natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól
Purée ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- Sól
Surówka z kapusty:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 4–5 łyżek oleju
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przepis
Filety z dorsza umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel. Do zmielonej ryby dodaj namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj podłużne kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju 3–4 min z każdej strony. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz na gładkie purée. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj starte marchewkę i jabłko, drobno pokrojoną cebulę, cukier i olej, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.