Trwa ładowanie...
d3u6upm
d3u6upm

Kotlety rybne, purée ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty

Przepis

Zamiast kupować gotowe kotlety rybne, warto przygotować je samemu. jola Caputa zdradziła swój sprawdzony sposób. kotlety z dorsza wyjdą miękkie i pulchne. do tego ziemniaczane purée i kapusta z kiszonej kapusty. smacznie i prosto.

1.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kotlety rybne, purée ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty
Od Śniadania do kolacji. Przepisy Joli
Składniki
  • 700 g filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól

Purée ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • Sól

Surówka z kapusty:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 4–5 łyżek oleju
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Przepis

Filety z dorsza umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel. Do zmielonej ryby dodaj namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Z masy formuj podłużne kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju 3–4 min z każdej strony. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj do miękkości, odcedź. Dodaj do nich masło, mleko, sól i potłucz na gładkie purée. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj starte marchewkę i jabłko, drobno pokrojoną cebulę, cukier i olej, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
(Przepisy Joli)
Kotlety rybne, purée ziemniaczane i surówka z kiszonej kapusty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
5
Share
d3u6upm
d3u6upm
d3u6upm
d3u6upm
d3u6upm