Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków
Znudził ci się dżem truskawkowy? Może masz ochotę na coś bardziej egzotycznego? Przygotuj dżem pomarańczowy, będzie o niebo lepszy od tych, które możesz kupić w sklepie. Ma piękny kolor i słodko-gorzki, cytrusowy smak. Idealnie pasuje do ciast, babeczek, herbaty, grzańca, a nawet do pieczonego mięsa. Przekonaj się sam!
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kg pomarańczy deserowych,
- 1½ kg cukru brązowego (może być biały),
- korzeń imbiru (ok. 2 cm).
Przepis
Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Obrane owoce pokrój drobno, usuń pestki i przełóż do rondla o grubym dnie i zacznij gotować na wolnym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę. W tym czasie obierz imbir i pokrój go w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez ok. 15 minut, często mieszając. Całość wystudź. Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka i odstaw do góry dnem, aż wystygną.