Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków

Znudził ci się dżem truskawkowy? Może masz ochotę na coś bardziej egzotycznego? Przygotuj dżem pomarańczowy, będzie o niebo lepszy od tych, które możesz kupić w sklepie. Ma piękny kolor i słodko-gorzki, cytrusowy smak. Idealnie pasuje do ciast, babeczek, herbaty, grzańca, a nawet do pieczonego mięsa. Przekonaj się sam!

Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypiekówDżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków
Karolina Wójciga

Składniki

  • 3 kg pomarańczy deserowych,
  • 1½ kg cukru brązowego (może być biały),
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm).

Przepis

Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Obrane owoce pokrój drobno, usuń pestki i przełóż do rondla o grubym dnie i zacznij gotować na wolnym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę. W tym czasie obierz imbir i pokrój go w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez ok. 15 minut, często mieszając. Całość wystudź. Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟