Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków

Znudził ci się dżem truskawkowy? Może masz ochotę na coś bardziej egzotycznego? Przygotuj dżem pomarańczowy, będzie o niebo lepszy od tych, które możesz kupić w sklepie. Ma piękny kolor i słodko-gorzki, cytrusowy smak. Idealnie pasuje do ciast, babeczek, herbaty, grzańca, a nawet do pieczonego mięsa. Przekonaj się sam!

Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypiekówDżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków
Karolina Wójciga

Składniki

  • 3 kg pomarańczy deserowych,
  • 1½ kg cukru brązowego (może być biały),
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm).

Przepis

Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Obrane owoce pokrój drobno, usuń pestki i przełóż do rondla o grubym dnie i zacznij gotować na wolnym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę. W tym czasie obierz imbir i pokrój go w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez ok. 15 minut, często mieszając. Całość wystudź. Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka i odstaw do góry dnem, aż wystygną.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato