Dżem pomarańczowy. Pyszny dodatek do kanapek i wypieków
Znudził ci się dżem truskawkowy? Może masz ochotę na coś bardziej egzotycznego? Przygotuj dżem pomarańczowy, będzie o niebo lepszy od tych, które możesz kupić w sklepie. Ma piękny kolor i słodko-gorzki, cytrusowy smak. Idealnie pasuje do ciast, babeczek, herbaty, grzańca, a nawet do pieczonego mięsa. Przekonaj się sam!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 3 kg pomarańczy deserowych,
- 1½ kg cukru brązowego (może być biały),
- korzeń imbiru (ok. 2 cm).
Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i sparz. Za pomocą skrobaczki do cytrusów lub tarki o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z trzech owoców. Uważaj, by nie zetrzeć białej części, gdyż jest ona gorzka. Pozostałe pomarańcze obierz, usuń białą warstwę (albedo). Obrane owoce pokrój drobno, usuń pestki i przełóż do rondla o grubym dnie i zacznij gotować na wolnym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę. W tym czasie obierz imbir i pokrój go w drobniutką kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie doprowadź pomarańcze z cukrem do wrzenia, dodaj imbir i gotuj przez ok. 15 minut, często mieszając. Całość wystudź. Następnego dnia ponownie doprowadź owoce z cukrem i imbirem do wrzenia, a potem gotuj je na małym ogniu przez 20 minut, aż masa zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć wieczka i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
Zobacz także wideo: Konfitura z cytryn
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze