Ciasto michalinka bez pieczenia
Michalinka to pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Budyniowy krem i kakaowe herbatniki to duet idealny. Sprawdzony przepis od Joli Caputy.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
* Lukier:*
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Przepis
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Jedną szklankę mleka wlej do budyni i rozpuść (na zimno). Do rondelka wlej pozostałe 4 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj masło. Gdy się zagotuje, wlej uprzednio rozpuszczony budyń i wymieszaj. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ugotowanego budyniu i znów wymieszaj. Dno blachy o wymiarach 22×32 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę ciastek. Na nie wyłóż połowę masy budyniowej, następnie drugą warstwę ciastek, a na nie drugą połowę masy budyniowej. Wierzch przykryj trzecią warstwą ciastek. Przygotuj lukier, czyli cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Na końcu całość polukruj. Ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.