Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Ciasto michalinka bez pieczenia

Przepis

Michalinka to pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Budyniowy krem i kakaowe herbatniki to duet idealny. Sprawdzony przepis od Joli Caputy.

3.5
(22 głosy)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Ciasto michalinka bez pieczenia
Złote przeboje. Przepisy Joli
Składniki
  • 370 g ciastek petit-beurre kakaowych
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 5 szklanek mleka
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 1 puszka brzoskwiń

* Lukier:*

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Przepis

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Jedną szklankę mleka wlej do budyni i rozpuść (na zimno). Do rondelka wlej pozostałe 4 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj masło. Gdy się zagotuje, wlej uprzednio rozpuszczony budyń i wymieszaj. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ugotowanego budyniu i znów wymieszaj. Dno blachy o wymiarach 22×32 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę ciastek. Na nie wyłóż połowę masy budyniowej, następnie drugą warstwę ciastek, a na nie drugą połowę masy budyniowej. Wierzch przykryj trzecią warstwą ciastek. Przygotuj lukier, czyli cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Na końcu całość polukruj. Ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

Przepisy Joli
Ciasto michalinka bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

110
22
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3