Trwa ładowanie...
d1wjsdd
d1wjsdd

Ciasto michalinka bez pieczenia

Przepis

Michalinka to pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Budyniowy krem i kakaowe herbatniki to duet idealny. Sprawdzony przepis od Joli Caputy.

3.5
(22 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Ciasto michalinka bez pieczenia
Złote przeboje. Przepisy Joli
Składniki
  • 370 g ciastek petit-beurre kakaowych
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 5 szklanek mleka
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 1 puszka brzoskwiń

* Lukier:*

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Przepis

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Jedną szklankę mleka wlej do budyni i rozpuść (na zimno). Do rondelka wlej pozostałe 4 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj masło. Gdy się zagotuje, wlej uprzednio rozpuszczony budyń i wymieszaj. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ugotowanego budyniu i znów wymieszaj. Dno blachy o wymiarach 22×32 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę ciastek. Na nie wyłóż połowę masy budyniowej, następnie drugą warstwę ciastek, a na nie drugą połowę masy budyniowej. Wierzch przykryj trzecią warstwą ciastek. Przygotuj lukier, czyli cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Na końcu całość polukruj. Ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
(Przepisy Joli)
Ciasto michalinka bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

112
24
Share
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd