Trwa ładowanie...
d3g6252
d3g6252

Ciasto michalinka bez pieczenia

Przepis

Michalinka to pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Budyniowy krem i kakaowe herbatniki to duet idealny. Sprawdzony przepis od Joli Caputy.

3.5
(22 głosy)
Oceń:
d3g6252
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Ciasto michalinka bez pieczenia
Złote przeboje. Przepisy Joli
Ciasto michalinka bez pieczenia
Składniki
  • 370 g ciastek petit-beurre kakaowych
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 5 szklanek mleka
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 4 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 1 puszka brzoskwiń

* Lukier:*

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Przepis

Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Jedną szklankę mleka wlej do budyni i rozpuść (na zimno). Do rondelka wlej pozostałe 4 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj masło. Gdy się zagotuje, wlej uprzednio rozpuszczony budyń i wymieszaj. Pokrojone brzoskwinie dodaj do ugotowanego budyniu i znów wymieszaj. Dno blachy o wymiarach 22×32 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę ciastek. Na nie wyłóż połowę masy budyniowej, następnie drugą warstwę ciastek, a na nie drugą połowę masy budyniowej. Wierzch przykryj trzecią warstwą ciastek. Przygotuj lukier, czyli cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Na końcu całość polukruj. Ciasto włóż na 2 godz. do lodówki.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Złote przeboje" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

Przepisy Joli
Ciasto michalinka bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

112
24
Share
d3g6252
d3g6252
d3g6252

d3g6252
d3g6252
d3g6252