Trwa ładowanie...
d18jzm6

Makarony

123
Źródło: 123

Makaron to niewątpliwie podstawa kuchni włoskiej. Zobacz, jaki rodzaj włoskiej pasty będzie pasował do twojego dania.

Współcześnie makarony zna już niemal cały świat. Bez względu na to, czy będziemy odwiedzali amerykańskie miasta czy polskie miasteczka, prawdopodobnie znajdziemy restauracje, która zaserwuje nam danie z makaronem w roli głównej. Nic dziwnego. Makaron można wykorzystać na wiele sposobów, dodać do niezliczonej ilości potraw i przyrządzić w różnych wariantach.

Rodzaje makaronu
Nawet największy laik kulinarny wie, że nie ma uniwersalnego makaronu. Zacznijmy więc od ustalenia tego, w jaki sposób możemy podzielić pasty. Przede wszystkim mamy do czynienia z makaronami jajecznymi oraz tymi, które zrobione są z twardej pszenicy durum. Te pierwsze po ugotowaniu są miękkie, natomiast drugie – delikatne, ale dość twarde. Jak dobrać odpowiedni makaron do dania? Już tłumaczymy.

Makaron jajeczny robi się z jajek oraz pszenicy (zazwyczaj typu 450, 500). Jeśli kiedykolwiek słyszeliśmy o tym, że nasze babcie wygniatały makaron, to najprawdopodobniej był to właśnie makaron jajeczny. Czym się charakteryzuje? Ma intensywny żółty kolor oraz nie nadaje się do gotowania al dente, ponieważ szybko zaczyna się kleić. Nie oznacza to jednak, że nie ma swoich właściwości. Świetnie będzie pasował m.in. do gęstych sosów śmietanowych.

Typowo włoski makaron wytwarza się jedynie z dwóch składników: wody oraz pszenicy durum. Żeby produkt mógł być uznany za oryginalny, w jego składzie nie mogą znaleźć się żadne inne dodatki. Taka pasta po ugotowaniu nie będzie się lepić, dlatego nie trzeba jej przelewać zimną wodą. Dodatkowo makaron z mąki durum będzie lekko twardawy.

Oficjalnie wyróżnia się 350 typów włoskiego makaronu. Znaczenie ma oczywiście jego kształt. Jak wybrać odpowiedni? Lasagne i cannelloni będą świetnie nadawały się do robienia zapiekanek. Penne, rigattoni, conchiglie czy popularne farfalle to rodzaje makaronów, które są najbardziej uniwersalne – będą pasowały do prawie każdego sosu.

Cienkie i długie spaghetti oraz bucanti będą współgrały z aromatycznymi sosami na bazie oliwy. Po trenette, tagliatelle czy fettucine, czyli makarony płaskie, sięgajmy wtedy, gdy chcemy podać pastę z sosem o gęstej i kremowej konsystencji.

d18jzm6
d18jzm6
d18jzm6
Więcej tematów
d18jzm6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj