Szybkie gotowanie - zapiekanka makaronowa z kurczakiem i czosnkiem
Przed wami pierwsza odsłona cotygodniowego cyklu Szybkie gotowanie, na który zapraszamy w każdą środę. Będziemy publikować dla was ekspresowe pomysły na pyszne dania, które przygotujecie w kilka chwil. Dziś mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i domowej roboty sosem czosnkowym. Przygotowanie składników trwa tyle, ile ugotowanie makaronu, a potem danie robi się praktycznie samo. Będzie pysznie! Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 5 łyżek majonezu,
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 40 dkg makaronu (kokardki lub penne),
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 30-35 dkg sera żółtego,
- suszone zioła: bazylia, oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko,
- 5 łyżek mleka,
- olej rzepakowy,
- liście świeżej bazylii.
Makaron ugotuj al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jogurt grecki, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj w miseczce i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz posiekaj cebulę, a kurczaka pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka oraz suszone zioła i wszystko podsmaż. Teraz przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj jego ścianki olejem i układaj na jego dnie warstwy w kolejności: makaron, kurczak, sos, ser i znowu makaron, kurczak, sos, ser (nie zużywaj całego sera), aż do wyczerpania składników Teraz zalej surową zapiekankę rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka i posyp poszatkowanymi listkami bazylii. Danie wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij naczynie i posyp pozostałym serem. Ponownie piecz przez 5-7 minut już bez pokrywki. To wszystko – smacznego!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze