Mrożenie grzybów. Jak to zrobić?

Już za chwilę polskie lasy wypełnią się grzybami. Zanim jednak wyruszymy z koszykami na grzybobranie, warto dowiedzieć się, jak wykorzystać te leśne skarby. Ze świeżych grzybów przygotujemy nie tylko pyszny sos czy zupę. Doskonale nadają się one także do marynowania, suszenia czy mrożenia. Jak mrozić grzyby, by zachowały one swój aromat, smak i wartości odżywcze? Oto krótki poradnik.

Leśne grzybySezon na leśne grzyby trwa jednak bardzo krótko
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Mrożenie grzybów - o tym warto pamiętać

Pomysłów na konserwowanie grzybów jest sporo. Nic tylko zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie zapasów. Kiedy już wrócimy do domu z koszykami wypełnionymi po brzegi prawdziwkami, maślakami, kurkami czy podgrzybkami, możemy przystąpić do ich przetwarzania. Jednym z bardziej popularnych sposobów na zachowanie walorów leśnych grzybów jest ich mrożenie.

- Mrożenie jest jak najbardziej wskazane. - Grzyby zachowują swoją strukturę i jest chyba najprostszym sposobem konserwacji - mówil w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń, ekspert kulinarny. - Fakt, że nie tracą wartości odżywczych, nie jest tutaj tak istotny, bowiem grzyby nie wpływają na nasz organizm wyjątkowo korzystnie - wyjaśnia.

Do obróbki warto przystąpić jak najszybciej po zbiorze, by zapobiec rozwojowi szybko zachodzących procesów gnilnych. Sprzyja im niewłaściwe przechowywanie prawdziwków czy maślaków, które po zebraniu trafiają np. do foliowej torebki lub plastikowego wiaderka. W wyniku zaparzenia grzybów powstają substancje trujące, chociażby neuryna.

Jak suszyć i mrozić grzyby? Wiemy, jak je przygotować do przechowywania

Najlepiej zbierać je do wiklinowych koszyków, a po powrocie do domu od razu przystąpić do mrożenia. Wcześniej jednak należy grzyby przebrać i dokładnie oczyścić na sucho, używając delikatnej szczoteczki. Maślaki trzeba obrać ze skórki. Większe egzemplarze można pokroić, np. na plasterki, mniejsze nadają się do mrożenia w całości.

Jak mrozić grzyby?

Kurki i rydze przed umieszczeniem w zamrażalniku warto zblanszować, czyli włożyć na chwilę do wrzątku, a następnie zahartować w zimnej wodzie. Dzięki temu po rozmrożeniu grzyby nie będą gorzkie.

Prawdziwki, podgrzybki czy pieczarki nie wymagają takiej obróbki przed mrożeniem. Wycieramy je jedynie lekko wilgotną ściereczką, dzielimy na porcje i pakujemy do woreczków. Pamiętajmy jednak o tym, by były bardzo dokładnie zamknięte w woreczku. Inaczej tracą smak.

Mrożone grzyby
© 123RF

Przechowywane w niskiej temperaturze grzyby doskonale zatrzymują smak i aromat świeżych, a w dodatku pod względem konsystencji niewiele różnią się od surowych. Z mrożonych borowików przygotujemy np. carpaccio, a mrożone kurki w jajecznicy smakują jak prosto z lasu.

Jak długo przechowywać mrożone grzyby?

Zamrożone grzyby zachowują swoje walory przez kilka miesięcy, nawet do rozpoczęcia kolejnego sezonu zbiorów. Przyrządzając potrawy, nie należy ich wcześniej rozmrażać.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥