Mrożenie grzybów. Jak to zrobić?
Już za chwilę polskie lasy wypełnią się grzybami. Zanim jednak wyruszymy z koszykami na grzybobranie, warto dowiedzieć się, jak wykorzystać te leśne skarby. Ze świeżych grzybów przygotujemy nie tylko pyszny sos czy zupę. Doskonale nadają się one także do marynowania, suszenia czy mrożenia. Jak mrozić grzyby, by zachowały one swój aromat, smak i wartości odżywcze? Oto krótki poradnik.
Mrożenie grzybów - o tym warto pamiętać
Pomysłów na konserwowanie grzybów jest sporo. Nic tylko zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie zapasów. Kiedy już wrócimy do domu z koszykami wypełnionymi po brzegi prawdziwkami, maślakami, kurkami czy podgrzybkami, możemy przystąpić do ich przetwarzania. Jednym z bardziej popularnych sposobów na zachowanie walorów leśnych grzybów jest ich mrożenie.
- Mrożenie jest jak najbardziej wskazane. - Grzyby zachowują swoją strukturę i jest chyba najprostszym sposobem konserwacji - mówil w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń, ekspert kulinarny. - Fakt, że nie tracą wartości odżywczych, nie jest tutaj tak istotny, bowiem grzyby nie wpływają na nasz organizm wyjątkowo korzystnie - wyjaśnia.
Do obróbki warto przystąpić jak najszybciej po zbiorze, by zapobiec rozwojowi szybko zachodzących procesów gnilnych. Sprzyja im niewłaściwe przechowywanie prawdziwków czy maślaków, które po zebraniu trafiają np. do foliowej torebki lub plastikowego wiaderka. W wyniku zaparzenia grzybów powstają substancje trujące, chociażby neuryna.
Jak suszyć i mrozić grzyby? Wiemy, jak je przygotować do przechowywania
Najlepiej zbierać je do wiklinowych koszyków, a po powrocie do domu od razu przystąpić do mrożenia. Wcześniej jednak należy grzyby przebrać i dokładnie oczyścić na sucho, używając delikatnej szczoteczki. Maślaki trzeba obrać ze skórki. Większe egzemplarze można pokroić, np. na plasterki, mniejsze nadają się do mrożenia w całości.
Jak mrozić grzyby?
Kurki i rydze przed umieszczeniem w zamrażalniku warto zblanszować, czyli włożyć na chwilę do wrzątku, a następnie zahartować w zimnej wodzie. Dzięki temu po rozmrożeniu grzyby nie będą gorzkie.
Prawdziwki, podgrzybki czy pieczarki nie wymagają takiej obróbki przed mrożeniem. Wycieramy je jedynie lekko wilgotną ściereczką, dzielimy na porcje i pakujemy do woreczków. Pamiętajmy jednak o tym, by były bardzo dokładnie zamknięte w woreczku. Inaczej tracą smak.
Przechowywane w niskiej temperaturze grzyby doskonale zatrzymują smak i aromat świeżych, a w dodatku pod względem konsystencji niewiele różnią się od surowych. Z mrożonych borowików przygotujemy np. carpaccio, a mrożone kurki w jajecznicy smakują jak prosto z lasu.
Jak długo przechowywać mrożone grzyby?
Zamrożone grzyby zachowują swoje walory przez kilka miesięcy, nawet do rozpoczęcia kolejnego sezonu zbiorów. Przyrządzając potrawy, nie należy ich wcześniej rozmrażać.