Zupa cebulowa. Aromatyczna i rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad
Zupa cebulowa to chyba jedna z najłatwiejszych zup. Wywodzi się z kuchni francuskiej. Do jej przygotowania wystarczy jedynie kilka składników. Będzie idealna na chłodne jesienne dni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Cebulę obrać i pokroić.
- W dużym i szerokim garnku roztopić masło. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
- Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę.
- Gotować przez 3 minuty następnie dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut.
- Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze