Trwa ładowanie...
d4n4s5y
29-10-2020 11:45

Zupa cebulowa. Aromatyczna i rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad

Przepis

Zupa cebulowa to chyba jedna z najłatwiejszych zup. Wywodzi się z kuchni francuskiej. Do jej przygotowania wystarczy jedynie kilka składników. Będzie idealna na chłodne jesienne dni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d4n4s5y
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Składniki
  • 1 kg cebuli
  • 250 ml białego wina
  • 1 l bulionu
  • sól, pieprz
  • masło
  • grzanka serowa do podania
Przepis
  • Cebulę obrać i pokroić.
  • W dużym i szerokim garnku roztopić masło. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż cebula będzie skarmelizowana (miękka i lekko brązowa).
  • Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę.
  • Gotować przez 3 minuty następnie dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut.
  • Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Zupa cebulowa. Aromatyczna i rozgrzewająca propozycja na jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3
Share
d4n4s5y

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4n4s5y
d4n4s5y
d4n4s5y
d4n4s5y
Więcej tematów
d4n4s5y