Pierniczki grzybki. Ozdoba świątecznego stołu
- Pachną cudownie i fantastycznie wyglądają. W przygotowaniu nie są trudne. Zawierają dużo korzennych przypraw oraz naturalnego miodu i po upieczeniu są miękkie, nie trzeba czekać, aż pierniczki zmiękną. Mogą być idealnym prezentem dla najbliższych - zachęca Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 210 g cukru
- 2 jajka
- 240 g naturalnego miodu
- 130 g naturalnego jogurtu
- 800 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki sody
- 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 3/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie)
Lukier:
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5-6 łyżek gorącej wody
Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać miód i wymieszać mikserem. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na koło 60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170 st. na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia.
Lukier:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody. Kapelusze maczać w lukrze, chwilkę poczekać, aż lukier trochę spłynie i odstawić do wyschnięcia (kapelusze mogą schnąć parę godzin). Wyschnięte kapelusze można odwrócić na drugą stronę. Nóżki maczać w lukrze (jeśli lukier w międzyczasie trochę przysechł, można go krótko podgrzać) i dociskać je do kapeluszy w miejscach wyciętych nożem. Pierniczki odstawić do wyschnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze