Masełko jabłkowo-dyniowe. Pyszne smarowidło idealne na jesień
Jak w bezpieczny i zdrowy sposób wykorzystać jesienne dary natury? Oto pomysły na pyszne smarowidło z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Będzie pysznie smakowało z domowymi naleśnikami.
oprac. Karolina Wójciga
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki puree z dyni
- duże jabłko, obrane i drobno pokrojone
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis
Należy umieścić wszystkie składniki w średniej wielkości garnku, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez godzinę. Jeśli jabłka nie są jeszcze miękkie, należy gotować je przez dodatkowe kilkanaście minut. Następnie zblendować i przełożyć do słoiczków. Masełko jabłkowo-dyniowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub naleśnikami.
Przepis
Autorem przepisu jest Adrianna Jarmoszko, edukator żywieniowy programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy".
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl