Masełko jabłkowo-dyniowe. Pyszne smarowidło idealne na jesień
Jak w bezpieczny i zdrowy sposób wykorzystać jesienne dary natury? Oto pomysły na pyszne smarowidło z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Będzie pysznie smakowało z domowymi naleśnikami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 szklanki puree z dyni
- duże jabłko, obrane i drobno pokrojone
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Należy umieścić wszystkie składniki w średniej wielkości garnku, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować przez godzinę. Jeśli jabłka nie są jeszcze miękkie, należy gotować je przez dodatkowe kilkanaście minut. Następnie zblendować i przełożyć do słoiczków. Masełko jabłkowo-dyniowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub naleśnikami.
Autorem przepisu jest Adrianna Jarmoszko, edukator żywieniowy programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy".
Zobacz także wideo: Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze