Świąteczny bigos
Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez bigosu. Tajemnica smaku tkwi w odpowiednim czasie gotowania oraz składnikach dobrej jakości. Wypróbujcie nasz przepis na ten świąteczny klasyk. Rodzina będzie zachwycona.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki
- przyprawa do bigosu
- 3 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 duże cebule
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 kg różnych wędlin
- 50 dag mięsa wieprzowego np. karkówka, szynka
- duża garść suszonych grzybów
- 3 śliwki suszone
- 1 łyżeczka żurawiny
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka.Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty. Zalewamy
wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Wędliny, mięso kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy. Cebulę siekamy i podsmażamy gorącym oleju. Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby, wędliny, mięso, cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu, śliwki suszone, żurawinę i gotujemy 30-40 minut.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze