Rosół, który doskonale rozgrzewa i syci
Według klasycznej receptury do rosołu dodajemy marchewkę, która nadaje słodyczy, pietruszkę, która zapewni goryczkę, selera, odpowiadającego za korzenny zapach i smak oraz pora i cebulę – dzięki nim zupa będzie odpowiednio pikantna. Staramy się zrównoważyć proporcje warzyw, wówczas zupa będzie miała bardziej zbilansowany smak.
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Umyte mięso zalać zimną wodą i gotować. Przed zagotowaniem łyżką cedzakową zebrać szum. Dodać oczyszczoną i umytą mięsa oraz przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Przecedzić. Podawać w talerzu, posypany natką pietruszki lub z makaronem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl