Trwa ładowanie...
dx8mtpm

Pietruszka

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Pietruszka zwyczajna, a w zasadzie jej korzeń to przez wielu z nas niedoceniane warzywo. Jego właściwości lecznicze i odżywcze są wyjątkowo pokaźne.

Biały korzeń o zwartym, twardym miąższu to jeden z elementów włoszczyzny. Pietruszka zwykle wykorzystywana jest do przyrządzania zup i wywarów. Może stanowić dodatek do twarożków, warzywno-makaronowych zapiekanek, potrawek, a nawet do owoców morza.

Pietruszka to roślina o wielkich wartościach leczniczych. Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki i ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębkach nerkowych, a jednocześnie zwalnia zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększa ilość wydalanego moczu. Ma także własności antyseptyczne oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych. Jest to tzw. działanie moczopędne. Ponadto pobudza w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.

Korzeń pietruszki pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego i wielu innych. Innego zdania są nasi wschodni sąsiedzi, Rosjanie, którzy twierdzą, że pietruszka działa jak narkotyk. Z tego powodu znalazła się na czarnej liście warzyw w tym kraju.

W 100 g warzywa znajduje się 48 kcal. Głównie składa się z wody, zawiera sporo węglowodanów i niewielki ilości białka.

Korzeń w porównaniu do natki jest zdecydowanie niedoceniany, chociaż jego prozdrowotne działanie od wieków było wykorzystywane w medycynie ludowej. Do celów leczniczych zbiera się go jesienią lub wczesną wiosną i suszy. Warto wiedzieć, że wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki - naciową, z której pozyskuje się natkę pietruszki, a jej twardy korzeń jest bezużyteczny oraz odmianę korzeniową, z której zbiera się korzenie i liście.

Olej pietruszkowy znalazł zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Można go stosować na zimno do potraw lub jako środek pielęgnacyjny skóry zniszczonej, dojrzałej, trądzikowej, a także w celu pozbycia się blizn, rozstępów i przebarwień.

Korzeń pietruszki po umyciu i obraniu może być spożywany na surowo, jednak zdecydowanie częściej poddawany jest obróbce termicznej.

Przepisy

dx8mtpm
dx8mtpm
dx8mtpm
dx8mtpm
dx8mtpm
dx8mtpm
Więcej tematów
dx8mtpm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj