Żeberka duszone w sosie pomidorowym z białym winem

Idealna propozycja na prosty i bardzo pyszny obiad. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste. Tak przygotowane żeberka doskonale komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym, który całkowicie i apetycznie je otula. Przepis z bloga "Di bloguje".

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowymŻeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 cebula (duża)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • około 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • odrobina bazylii
  • sól, pieprz
  • olej

Przepis

  • Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
  • Każdy kawałek dokładnie oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną papryki i następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Mięso obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i gdy zmięknie całość podlać winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać aż alkohol odparuje. Po tym czasie płomień zmniejszyć do minimum, dodać passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez około 60-70 minut.
  • Żeberka powinny być miękkie. Czas duszenia zależy od mięsa.
  • W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce