Trwa ładowanie...
d2na2mb
13-05-2022 09:35

Żeberka duszone w sosie pomidorowym z białym winem

Przepis

Idealna propozycja na prosty i bardzo pyszny obiad. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste. Tak przygotowane żeberka doskonale komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym, który całkowicie i apetycznie je otula. Przepis z bloga "Di bloguje".

d2na2mb
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 cebula (duża)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • około 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • odrobina bazylii
  • sól, pieprz
  • olej
Przepis
  • Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
  • Każdy kawałek dokładnie oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną papryki i następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Mięso obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i gdy zmięknie całość podlać winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać aż alkohol odparuje. Po tym czasie płomień zmniejszyć do minimum, dodać passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez około 60-70 minut.
  • Żeberka powinny być miękkie. Czas duszenia zależy od mięsa.
  • W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.
Żeberka duszone w sosie pomidorowym z białym winem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
d2na2mb
Więcej tematów
d2na2mb