Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym
Rzadko sięgamy po czosnkowy szczypiorek. Niesłusznie. Jest nie tylko aromatyczny, ale też bardzo zdrowy. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", wykorzystała go do przygotowania przepysznego pesto. W połączeniu z makaronem, orzechami i boczkiem, smakuje naprawdę wyśmienicie.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 porcje spaghetti
- szczypiorek czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- garść orzechów włoskich
- 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna)
- parmezan lub inny twardy ser do posypania
Przepis
Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi. Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Przepis
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2–3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać.
Przepis
Jeżeli wybieramy wersję mięsną, należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem.