Trwa ładowanie...
d3zpcf3
d3zpcf3

Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym

Przepis

Rzadko sięgamy po czosnkowy szczypiorek. Niesłusznie. Jest nie tylko aromatyczny, ale też bardzo zdrowy. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", wykorzystała go do przygotowania przepysznego pesto. W połączeniu z makaronem, orzechami i boczkiem, smakuje naprawdę wyśmienicie.

3.1
(10 głosów)
Oceń:
d3zpcf3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

spaghetti ze szczypiorkiem
Królestwo garów
spaghetti ze szczypiorkiem
Składniki
  • 3 porcje spaghetti
  • szczypiorek czosnkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna)
  • parmezan lub inny twardy ser do posypania
Przepis

Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi. Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2–3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać.

Jeżeli wybieramy wersję mięsną, należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
6
Share
d3zpcf3
d3zpcf3
d3zpcf3

d3zpcf3
d3zpcf3
d3zpcf3