Spaghetti ze szczypiorkiem czosnkowym
Rzadko sięgamy po czosnkowy szczypiorek. Niesłusznie. Jest nie tylko aromatyczny, ale też bardzo zdrowy. Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", wykorzystała go do przygotowania przepysznego pesto. W połączeniu z makaronem, orzechami i boczkiem, smakuje naprawdę wyśmienicie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 porcje spaghetti
- szczypiorek czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- garść orzechów włoskich
- 100 g boczku wędzonego (wersja mięsna)
- parmezan lub inny twardy ser do posypania
Szczypiorek, czosnek i 6 łyżek oleju zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Pesto musi mieć zdecydowany smak – musi nadać smak makaronowi. Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzić. Trochę wody z gotowania makaronu zostawić. Na patelnię włożyć makaron, dodać pesto, wlać 2–3 łyżki wody z gotowania makaronu i podgrzewając dokładnie wymieszać.
Jeżeli wybieramy wersję mięsną, należy dodać boczek pokrojony w kostkę i podsmażony. Makaron przełożyć na talerze, posypać startym serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze