Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku
Langosze, czyli sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Sos:
- 1 cebula
 - 1 świeża papryka czerwona
 - 1 świeża papryka żółta
 - 1 papryczka chili
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oleju rzepakowego
 - 100 ml pomidorów krojonych z puszki
 - 250 ml wody
 - 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
 - sól do smaku
 
Langosze:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
 - 30 g drożdży
 - 400 ml ciepłego mleka
 - 1 łyżeczka cukru
 - 400 g mąki pszennej
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - olej do smażenia
 - 350 g sera aldamer
 
Przepis
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Przepis
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.