Trwa ładowanie...
d2zckpu
01-11-2017 08:08

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku

Przepis

Langosze, czyli sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.

d2zckpu
4.7
(32 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 świeża papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
  • sól do smaku

Langosze:

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 30 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 350 g sera aldamer
Przepis

Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, ekspert MSM Mońki.

Zobacz także wideo: racuchy jak u babci

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zckpu
d2zckpu
d2zckpu
d2zckpu
Więcej tematów
d2zckpu

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj