Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku
Langosze, czyli sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Sos:
- 1 cebula
- 1 świeża papryka czerwona
- 1 świeża papryka żółta
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml pomidorów krojonych z puszki
- 250 ml wody
- 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
- sól do smaku
Langosze:
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 30 g drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- olej do smażenia
- 350 g sera aldamer
Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, ekspert MSM Mońki.
Zobacz także wideo: racuchy jak u babci
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze