Trwa ładowanie...
d1wx2gq
d1wx2gq

Szarlotka

Domowa szarlotka to idealne jesienne ciasto - najlepszy przepis Materiały prasowe

Szarlotka to deser, który jest bardzo znany i lubiany. Ten rodzaj ciasta podaje się w wielu wersjach oraz z różnymi dodatkami – niektórzy wybierają szarlotkę z lodami, inni nigdy nie odmówią szarlotki na ciepło.
Historia kultowej szarlotki zaczyna się w XIX wieku, i to nie w byle jakim miejscu, bo na carskim dworze. Pierwowzór tego deseru to zasługa samego Marie-Antoine'a Carême'a, czyli cukiernika, który zdobył sławę jako autor książek kucharskich, z których korzystało później wielu francuskich kucharzy. Na tym jednak jego zasługi się nie kończą. To podobno on stworzył idealny przepis na suflet i eklera.

Jednak to właśnie szarlotka zyskała największą sławę. Sam cukiernik przygotował ją po raz pierwszy dla cara Aleksandra I. Nazwa deseru nawiązuje jednak do szwagierki samego cara – Charlotty. Początkowo ten cukierniczy specjał wyglądał jednak nieco inaczej niż dzisiejsza szarlotka. Podobno był to rodzaj biszkoptowego torciku, który wypełniany był owocami i kremem.

Szarlotka a jabłecznik
Wiele osób mylnie nazywa szarlotkę jabłecznikiem. Nie jest to jednak ten sam wypiek cukierniczy. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że szarlotka to rodzaj deseru, który musi być zrobiony na kruchym lub półkruchym cieście. Co ciekawe, do przygotowania szarlotki możemy wykorzystać także inne owoce – morele, brzoskwinie, gruszki czy śliwki.

Jabłecznik natomiast to deser, który wykonuje się najczęściej na cieście biszkoptowym. Sama nazwa sugeruje nam także, że do tego wypieku możemy użyć jedynie jabłek.

Co dom, to szarlotka
To, że szarlotka jest jednym z najbardziej znanych i lubianych deserów, nie ulega żadnej wątpliwości. Wciąż jednak trudno o jeden idealny przepis na ten rodzaj wypieku. W niektórych domach szarlotka zostanie podana nam z kruszonką, w innych wierzch deseru będzie oprószony cukrem pudrem. Niektórzy cukiernicy dekorują także szarlotkę kratką z kruchego ciasta.

Na smak wypieku wpływa także gatunek jabłka. Niektórzy wybiorą nieco słodsze odmiany, inni pozostaną przy owocach o kwaskowatym posmaku. Ważne są także przyprawy, które dodamy do naszego owocowego nadzienia. Większość przepisów sugeruje, by smak jabłek przełamać cynamonem oraz goździkami. Niektórzy jednak rezygnują z tego kroku, dodając jedynie cukier.

Szarlotka to ciasto, które możemy podawać na ciepło lub na zimno. Często spotkamy się również z tym, ze nasz deser zostanie podany nam z lodami – zazwyczaj waniliowymi.

d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq
d1wx2gq