WP

Ciasteczka owsiane z bakaliami. Zdrowa przekąska - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Domowe owsiane ciasteczka to pyszna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Płatki owsiaane, miód, bakalie i aromatyczny cynamon. Brzmi pysznie? Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

Składniki
  • 100 g masła
  • 150 g płatków owsianych
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich
  • garść śliwek suszonych
  • garść moreli suszonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego albo ksylitolu
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g mąki
  • opcjonalnie szczypta cynamonu do smaku
Przepis

Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, posiekane orzechy włoskie, pokrojone śliwki i morele. Dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Posłodzić cukrem waniliowym albo ksylitolem. Wlać roztopione masło oraz miód, dodać cynamon. Wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą. Z masy uformować kulki, rozgnieść i ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. (ok. 25 minut).

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP