Ciasteczka owsiane z bakaliami. Zdrowa przekąska
Domowe owsiane ciasteczka to pyszna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Płatki owsiaane, miód, bakalie i aromatyczny cynamon. Brzmi pysznie? Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 100 g masła
- 150 g płatków owsianych
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- garść orzechów włoskich
- garść śliwek suszonych
- garść moreli suszonych
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego albo ksylitolu
- 4 łyżki miodu
- 150 g mąki
- opcjonalnie szczypta cynamonu do smaku
Masło roztopić w garnku. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, posiekane orzechy włoskie, pokrojone śliwki i morele. Dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Posłodzić cukrem waniliowym albo ksylitolem. Wlać roztopione masło oraz miód, dodać cynamon. Wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą. Z masy uformować kulki, rozgnieść i ułożyć na blasze piekarnikowej, wyścielonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor w temp. 180 st. (ok. 25 minut).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze